Jordbrukare lämnar EU:s rovdjursplattform

Jordbrukarnas europeiska samarbetsorganisation (Copa-Cogeca) lämnar EU:s rovdjursplattform.

Jordbrukarnas europeiska samarbetsorganisation (Copa-Cogeca) där svenska LRF är en av medlemmarna, lämnar rovdjurssamarbetet inom EU:s rovdjursplattform. Detta eftersom arbetet mest varit inriktat på bevarande av rovdjur, menar man.

I ett skarpt formulerat brev till EU-kommissionen skriver generalsekreterare Pekka Pesonen att rovdjursplattformen inte alls levt upp till de förväntningar organisationen haft på plattformen. Den har sedan juli 2014 mest varit inriktad på att hitta vägar för att bevara rovdjurspopulationerna, inte på att hitta lösningar i konflikterna mellan de agrara näringarna och rovdjuren.
Copa-Cogeca menar att de allt större stammarna av stora rovdjur i länder som Frankrike, Finland och Sverige skapar stora problem och konflikter och ekonomiska förluster för jordbrukarna. Organisationen väljer därför att lämna denna plattform.

Förstår inte konflikterna
Genom FACE är även Svenska Jägareförbundet med i EU:s rovdjursplattform. Anders Grahn som på Jägareförbundet arbetar bland annat med internationella kontakter, menar att utträdet ur plattformen visar att EU-kommissionen inte alls förstår de konflikter som skapas genom de stora rovdjuren.
Anders Grahn. Foto: Magnus Rydholm– De stora rovdjurens ökning kan kallas en natursuccé, men det innebär även att policy och förvaltning måste anpassa sig till det och inte fortsätta utgå från hur situationen var när habitatdirektivet skrevs. Kommissionen kan välja att se detta eller fortsätta i gamla spår. Sveriges fall är ett bra exempel och det visar att om inte kommissionen intar en mer flexibel hållning till rovdjursförvaltning så är det enda som återstår en revidering av direktivet, framhåller Anders Grahn.

Jägarna är med
Eftersom arbetet inom plattformen haft som mål att minska konflikterna har jägarna självklart varit med genom FACE, den europeiska jägareorganisationen.
Men hur ställer sig jägarna nu när en viktig part i plattformen lämnar?
– Nu måste jägarna förstås också diskutera hur vi ska förhålla oss till fortsatt medverkan i plattformen, säger Anders Grahn.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev