Dennis Tholander med bogmontaget (utfört av konservatorn Christoffer Lund, Urskogen i Södermanland) av den vildsvinsgalt som fälldes i Tystberga i januari 2018. Foto: Martin Källberg

Dennis guldgalt – Södermanlands största

Den vildsvinsgalt som i januari 2018 fälldes av Dennis Tholander var stor, 127 kilo levande vikt, men tyngre djur finns det gott om. Det är dock inte många som kan uppvisa lika imponerande betar. Trofén är den hittills största som inmätts i Södermanland.

När betarna under hösten mättes in av Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Anders Nilsson bedömdes de till 127,1 poäng. Det innebär att det är den största inmätta vildsvinstrofén från Södermanland genom tiderna. På listan över största vildsvinstroféer i Sverige genom tiderna belägger Dennis Tholanders galt nu en tiondeplats.

Mätningen gav 127,1 poäng, vilket är den största inmätta trofén i Södermanland någonsin. Foto: Martin Källberg

 

Fanns där

– Jag hade sett spår efter stora vildsvin på min jaktmark, men det här djuret hade jag inte sett tidigare, berättar Dennis Tholander om jakttillfället, den 31 januari.

Vid halv sju-tiden på kvällen intog han position vid vildsvinsåteln på sin jaktmark.

– Först kom en grupp årsgrisar ut, men de rörde sig hela tiden i klunga så jag fick aldrig läge på någon av dem.

När gruppen med unga vildsvin hastigt lämnade åteln uppenbarade sig galten. Skottläget uppenbarade sig – och djuret blev kvar på plats.

 

Stolt skytt

– Jag fick ringa min kära mor som fick hjälpa till att dra ut vildsvinet. Jag såg att han var stor i kroppen, men betarna visade sig vara betydligt större än jag hade kunnat ana.

En trofé av den här kalibern är det inte många jägare som kan stoltsera med. Därför föll det sig naturligt för Dennis att låta göra ett bogmontage av vildsvinsgalten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev