EU-kommissionär uppvaktades i sälfrågan

EU-kommissionären Cecilia Malmström, ansvarig för handelsfrågor, uppvaktades nyligen av Jägareförbundet i frågan om undantag för handel med sälprodukter. Foto: Simon Hoff

Det ser mörkt ut för ett fortsatt undantag för handel med svenska sälprodukter.
– Nu krävs en politisk vilja inom EU-kommissionen, säger Anders Grahn, Jägareförbundet, som tillsammans med Torbjörn Larsson nyligen uppvaktade EU-kommissionären Cecilia Malmström i frågan.

Anders Grahn, chef för intressebevakning och juridik, och Torbjörn Larsson, ledamot i förbundsstyrelsen, besökte i förra veckan Bryssel. Där uppvaktades EU-kommissionären Cecilia Malmström i frågan om handel med sälprodukter.
När EU införde förbud mot handel med sälprodukter 2010 gjordes ett undantag som gjorde det möjligt att fortsätta sälja svenska sälprodukter.  
Men sedan prövade World Trade Organization, WTO, frågan om undantag och kom fram till att EU inte kan införa det för småskalig försäljning. WTO sade i domen i maj förra årets alltså nej till undantag i sin nuvarande utformning.

Komplicerad juridik
Det kan komma att innebära att produkter från sälar som skjuts under skyddsjakt i Sverige inte får säljas.
Nu är frågan hur EU:s regelverk ska se ut när WTO-domens tidsfrist går ut, kommer det att finnas möjlighet att sälja sälprodukter i framtiden?
Jägareförbundet har fortsatt försökt få EU att stå fast vid att ha ett undantag, nu senast genom att prata med EU-kommissionären Cecilia Malmström som är ansvarig för handelsfrågor.
– Vi uttryckte vår oro för hur kommissionen kan komma att hantera frågan efter domen i WTO.

Vad fick ni för respons?
– Man förstår problematiken, säger Anders Grahn. Det är återigen ett komplicerat juridiskt läge.

Ovillig minister
– I slutändan handlar det dock om man vill ha kvar möjligheten att sälja sälprodukter eller inte. Den här frågan är även mycket större än säljakt. Den återspeglar hur vi ska förhålla oss till hållbart nyttjande. Det är helt förkastligt om vi hamnar i en situation där EU tillåter säljakt men förbjuder försäljning av sälarna, säger Anders Grahn.
– Det krävs en stark politisk vilja, och det är mycket upp till EU-kommissionen om man vill öppna för någon form av handel med sälprodukter och ta strid för det. Om man ser till landsbygdsminister Sven-Erik Buchts uttalanden i Svensk Jakt så skickar han inga signaler om att den svenska regeringen kommer ta strid för detta. Frågan är om Bucht gett upp, säger Anders Grahn.
Han berättar att Jägareförbundet ska fortsätta hålla kontakt med EU-kommissionen, Europaparlamentet och regeringen.
Jägareförbundet gjorde uppvaktningen tillsammans med sin finska motsvarighet samt Sveriges Fiskares Riksförbund.  

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev