Livsmedelsverket kommer under 2019 att undersöka blyhalten i köttfärs från vildsvin och älg. Foto: Lars-Henrik Andersson

Livsmedelsverket letar efter bly i viltkött

Livsmedelsverket ska återigen undersöka blyhalten i viltkött. Den nya undersökningen genomförs för att se om de råd som infördes 2014 har lett till sänkt blyhalt.

Undersökningen inriktar sig på viltkött som kan köpas i handeln. Vilthanteringsanläggningarnas nya rekommendationer som infördes 2014 innebär att tio centimeter kött runt sårkanalen ska skäras bort vid kötthanteringen.

Enligt livsmedelsverket sänker det halten av bly i köttet med upp till 1.000 gånger.

 

Undersöker effekten

Ny vill myndigheten se om de nya råden gett önskad effekt. Tidigare undersökningar har visat på kraftigt förhöjda blyhalter i området runt sårkanalen på vilt skjutet med blyammunition.

Enligt Livsmedelsverket har man tidigare sett att konsumenter som äter viltkött ofta har haft förhöjda halter av bly i blodet. De nya råd som infördes 2014 kan ha förändrat den bilden.

Studien kommer att genomföras under 2019 och bestå av 50 prover av malet vildsvinskött och 50 prover av malet älgkött.

Råd för jägare

Resultaten från en undersökning av Livsmedelsverket, Jägareförbundet och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, visar att kött från delar som ligger tio cm eller närmare påverkat kött runt sårkanalen innehåller blyhalter som kan innebära hälsorisker för konsumenten på sikt.

Sårkanalen efter kulan (kött som ser påverkat eller blodsprängt ut) och ytterligare minst tio cm synligt opåverkat kött runt sårkanalen/er skärs bort och kasseras i samband med uppslaktning och rensning av slaktkroppen. Detta kött ska inte användas som mat till människor eller djur. Att skära bort med denna marginal gör att halten av bly i köttet kan minska med upp till 1.000 gånger.

Källa: Livsmedelsverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev