Samtliga misstänkta i den så kallade jakthärvan i Västmanland har nu lämnat häktet. Foto: Mostphotos

Femte mannen försatt på fri fot

Samtliga misstänkta i den så kallade jakthärvan i Västmanland är försatta på fri fot. Åklagaren Lars Magnusson hävde i dag häktningen för den femte mannen.

Under stor uppmärksamhet häktades fyra män av Västmanlands tingsrätt för fyra veckor sedan. Samtliga misstänkta för att på olika sätt vara inblandade i illegal jakt, eller illegal hantering av stora rovdjur.

En vecka senare häktades en femte man, misstänkt för förberedelse till grovt jaktbrott samt till förgöring grovt brott, det vill säga att han skulle ha lagt ut gift för att döda vargar.

Västmanlands tingsrätt avslog häktningsyrkandet på grund av brist på bevis medan Svea hovrätt, dit avslaget överklagades, gick på åklagarens linje.

 

Fyra veckor

Två av de misstänkta jägarna försattes på fri fot efter fyra veckor i häkte, två kom ur häktet efter kortare tid än så. Men den femte mannen, 50-åringen, har varit frihetsberövad tills i dag torsdag.

Åklagaren Lars Magnusson anser nu att det inte längre finns kollusionsfara, det vill säga att mannen inte kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen.

 

Hastigt beslut

Åklagarens beslut kom hastigt på. När Svensk Jakt talade med honom mitt på dagen fanns inget som tydde på att 50-åringen skulle friges. Tvärt om.

– Jag läser förhör fortlöpande och efter att jag läst det sista i eftermiddags tog jag beslutet att mannen ska friges, säger Lars Magnusson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev