Vad är det i blod som rovdjur gillar?
Forskare vid Linköpings universitet har studerat rovdjuren på Kolmårdens djurpark för att ta reda på vad det är i blodlukt som de gillar så mycket.
Många rovdjur är attraherade av doften av blod och bra på att spåra med hjälp av luktsinnet, till exempel för att hitta skadade bytesdjur. Bytesdjuren i sin tur känner av bloddoft som en varningssignal och flyr. Forskarna vid Linköpings universitet har studerat rovdjur på Kolmårdens djurpark och kommit fram till exakt vad det är i blodet som intresserar rovdjur, rapporterar SvT Vetenskap.
– Det fanns väldigt lite forskning om doften av blod, så vi skickade ner en av våra doktorander till ett tyskt labb där de analyserade grisblod. Man hittade den substans, en aldehyd, som ger blod den metalliska doft som vi människor är väldigt känsliga för och därför valde vi att studera just detta ämne närmare, säger Matthias Laska vid Linköpings universitet till SvT.
Fyra arter
På Kolmårdens djurpark, strax norr om Norrköping, studerade forskarna fyra typer av rovdjur: asiatisk vildhund, afrikansk vildhund, sydamerikansk skogshund och sibirisk tiger.
Djuren fick nosa på olika träbitar som var impregnerade med riktigt blod från en tamhäst, aldehyden med metalldoften, doften av frukt eller ett nästan doftlöst lösningsmedel. Djuren blev precis lika upphetsade av träbiten med aldehyden som de blev av det riktiga blodet. De lekte med den, tuggade på den, slickade, nosade och slog på den med tassarna.
Stimulans
Eftersom ämnet som forskarna nu hittat visat sig aktivera djuren på ett liknande sätt som om de fick jaga och döda sina byten, skulle det kunna användas för att ge rovdjur i fångenskap stimulans och därmed en bättre livsmiljö.
Dessutom menar forskarna att den här typen av forskning kan användas praktiskt utanför djurparkerna – till exempel för att hålla älgar borta från vägar, skydda planteringar eller bigårdar.
Kanske kan man också tänka sig att ämnet i framtiden används i stället för blod vid eftersöksträning av hundar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.