Ny minister ska se över fjälljakten

Sven-Erik Bucht. Foto: Sören Andersson/Regeringskansliet

Nu är det helt klart att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tar med ansvaret för jaktfrågorna i flytten till näringsdepartementet vid årsskiftet. Den nye ministern vill så snart som möjligt förändra fjälljakten och han är positiv till Jägareförbundets allmänna uppdrag.

I jägarleden har det efter regeringsbildningen funnits en oro att jaktfrågorna skulle hamna på miljödepartementet under en miljöpartist, i och med att landsbygdsdepartementet avskaffas.
Nu lugnar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht alla på den punkten.
– Även om vi gör om organisationen och flyttar landsbygdsdepartementet till näringsdepartementet så kommer jaktfrågorna att finnas kvar i min portfölj som landsbygdsminister, säger Sven-Erik Bucht.

Hur ser du på att få arbeta med dem?
– Jag tycker att jaktfrågorna är väldigt viktiga. Jakten är en fritidssysselsättning som oerhört många svenskar är engagerade i. Det är viktigt att vi har en stor förståelse för hur stor jakten egentligen är för väldigt många människor i vårt land. Och det gäller hela landet, från Norrbotten i norr till Skåne i söder.

Ja, du är ju norrbottning. Då är du väl jägare också?
– Jadå, jag har jagat sedan jag var liten grabb. Första gångerna fick jag skjuta med hagelgevär. Sedan har det förstås blivit licens också på andra vapen.

Riksdagen gav den förra regeringen ett så kallat tillkännagivande för att den skulle ändra reglerna och ge boende i Sverige förtur till småviltjakten på statens marker i fjällen. Det beslutet var väl du med och fattade?
– Ja, och det är bedrövligt hur Alliansregeringen hanterade tillkännagivandet. Det fanns en tydlig majoritet i riksdagen för att återgå till den tidigare modellen, men man har inte gjort någonting utan begravde den i en mastodontutredning. Vi kommer att lyfta upp den frågan igen, för det är viktigt att vi får en förändring.

Hur lång tid kan det ta innan en sådan förändring kommer?
– Jag har bara suttit några dagar och kan inte säga några tidsaspekter, men det är en av de prioriterade frågorna när det gäller jakten.

Kommer jaktlagsutredningen att fortsätta sitt arbete?
– Ja, men det kan komma tilläggsdirektiv. Vi ska titta igenom det hela, men om utredningen får några tillägg är något jag måste återkomma till.

I ett delbetänkande föreslår utredaren att en ny jaktmyndighet bildas. Under valrörelsen sa allianspartierna att man var positiv till det. Vad är din inställning?
– Vi har fört ett resonemang omkring de frågorna, om man ska ha en myndighet eller om flera ska ha ansvar, men vi är inte färdiga med den saken.

En sista fråga: hur ser du på Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag?
– Vi tycker det är viktigt att det allmänna uppdraget hanteras på ett bra sätt, och Jägareförbundet har ju skött det bra. Det har ju funnits förslag om förändringar, men allmänna uppdraget är så väldigt detaljerat att det är svårt att konkurrensutsätta det. Vårt huvudspår är att allmänna uppdraget ska ligga kvar på Jägareförbundet, säger Sven-Erik Bucht.

Fakta

Sven-Erik Bucht, född 28 december 1954 i Haparanda, är en svensk politiker (S) som är Sveriges landsbygdsminister sedan 2014. Han är ledamot av Sveriges riksdag sedan 2010.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev