Naturvårdsverket ändrar jakttiden på knubbsäl

Foto: Daniel Sanchez

Naturvårdsverket lyssnade på Jägareförbundet och ändrar nu tiden för skyddsjakt på knubbsäl genom att införa ett uppehåll tiden 15 maj–15 juli. Detta för att inte jakttiden ska sammanfalla med tiden då sälarna får ungar och ömsar päls.

Svensk Jakt har tidigare berättat om den förvåning som infann sig på Jägareförbundet när man såg tiderna för årets jakttid på knubbsäl, som var lika med jakttiden på gråsäl, 16 april–31 december.
I en skrivelse till Naturvårdsverket påtalade förbundet det olyckliga i att bedriva jakt på en art under dess yngelperiod. Likaså det etiskt tveksamma i att jaga knubbsälen när den ömsar päls.

Verket ändrar sig
Och Naturvårdsverket har lyssnat och skriver i ett pressmeddelande att man ändrar jakttiden på knubbsäl, efter att man har fått synpunkter från Jägareförbundet men också från Naturhistoriska riksmuseet.
– Utifrån det nya underlaget från Naturhistoriska riksmuseet har Naturvårdsverket tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten gjort en ny bedömning. Tiden när knubbsälen får ungar och ömsar päls är särskilt känslig. Därför gör vi ett uppehåll för skyddsjakt under perioden 15 maj till 15 juli, säger Göte Hamplin, handläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Inget etiskt problem
Det innebär att Jägareförbundet inte nådde hela vägen med sitt förslag till justerade jakttider. Man föreslog också att den kortade sommarjakten skulle kompenseras med en förlängd vintersäsong.
Något som Naturvårdsverket inte lyssnade på, trots att en sådan jakt inte innebär några problem.
– Att jaga knubbsäl i januari, februari, mars och april möter inget hinder ur etisk synpunkt, sa jaktvårdskonsulent Hans Geibrink med kustjakt som specialitet tidigare till svenskjakt.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev