M: Art- och habitatdirektivet bör ses över

Gunnar Hökmark.

EU-valet är viktigt för jägarna. Vi har därför ställt tre frågor till listettorna för de större partier som ställer upp i EU-valet. Idag svarar Moderaternas Gunnar Hökmark.

Vem ska bestämma över hur många vargar, lodjur, björnar etc vi ska ha i Sverige? Är det EU eller är det Sveriges riksdag?
– Jaktpolitiken är en nationell kompetens och bör så förbli. Frågor om hur vi reglerar olika djurpopulationer inom ramen för vårt ansvar görs bäst i Sverige. Hur vi inom ramen för det hanterar till exempel vargjakten ska vi besluta om i Sverige. 

Ämnar ditt parti ta initiativ till en förändringsprocess av EU:s Art- och habitatdirektiv under kommande mandatperiod så att Sverige återfår bestämmanderätten över sina rovdjurspopulationer?
– Art- och habitatdirektivet behöver ses över så att möjligheten för medlemsstaterna att själva bestämma inriktningen på rovdjurspolitiken ökar. Idag har vi en situation där vissa medlemsstaters bevarandeplaner bedöms med en annan måttstock än andras. Det är orimligt. Våra bevarandeplaner ska utformas utifrån svenska erfarenheter och de krav som den svenska miljön ställer. Vi vill uppnå en förändring som har utgångspunkt i de svenska problemen och den svenska naturen.

När det gäller den svenska skyddsjakten på säl ­hotar Världshandelsorganisationen (WTO) att införa totalt handelsförbud för produkter av säl (kött, skinn och sälolja). Är du beredd att agera och argumentera mot EU-kommissionen så att WTO:s ­beslut överklagas och svenska jägare slipper att dumpa skjutna sälar?
– Ja. Vi har redan agerat i frågan. Enligt de signaler vi fått kommer EU-kommissionen att överklaga beslutet. Om inte, kommer vi att fortsätta ligga på för att EU-kommissionen ska agera. Att inte ha användning av de djur vi dödar är ett fullständ­igt slöseri med resurser.

Då svarar partierna

Då presenterar vi svaren på våra frågor till partiernas listettor.
6 maj. Lars Adaktusson (KD)
7 maj. Marit Paulsen (FP)
8 maj. Marita Ulvskog (S)
9 maj. Kent Johansson (C)
10 maj. Isabella Lövin (MP)
11 maj. Gunnar Hökmark (M)
12 maj. Jörgen Appelgren (Junilistan)
13 maj. Malin Björk (V)
14 maj. Christian Engström (Piratpartiet)
15 maj. Kristina Winberg (SD)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev