Ulrik Falck i Svappavaara jaktklubb har haft en fantastisk älgjakt. Foto: privat

Fjällälgar och norrbottnisk taigajakt

Fjällälgar, väglöst skogsland och fantastiska naturupplevelser. Dessutom en älgjakt som slår det mesta.
– Bara att få ströva omkring i de här markerna är fantastiskt, säger Ulrik Falck som jagar på den norrbottniska taigan med Svappavaara Jaktklubb, några mil från Kiruna.

Ulrik Falck och övriga ortsbor har haft en älgjakt som slår det mesta. Under höstens jakt, som började första veckan i september, har Ulrik skjutit fyra stora tjurar. Tre av oxarna har han lockat in, den fjärde sköts för en kompis jämte.

Jakten startade lite segt, men under senare delen av jakten kom fjällälgarna ner längs Kalix- och Torneälv dalgångar. Det var bastanta tjurar som vände åter ner till skogslandet efter sommarbetet uppe i de bördiga fjälldalarna.

En rejäl fjälloxe skjuten på lock under höstens jakt i Svappavaara jaktklubb. Foto: privat

Vildmarksjakt

– Du vet man strövar fram, smyger och lockar, och plötsligt kommer tjuren fram. Då har den säkert hört mig på en kilometers håll och när jag kommer närmare så kan tjuren inte låta bli. Då måste den fram och kika, säger Ulrik Falck.

Det blir många gånger korta håll och snårigt där skytten bara får en chans. Det gäller att skjuta snabbt och inte tveka, ofta i smala trånga gluggar.

Svappavaara jaktklubb jagar på nära 5.000 hektar och i år har de haft en tilldelning på nio vuxna älgar och nio kalvar. Ulrik Falck beskriver en natur där han gå en mil i väglöst land, och där skjutna älgar måste transporteras långa vägar fyllda av strapatser.

Tjurarna han har skjutit har varit en 14-taggare, en 13-taggare och två 11-taggare. Den uppskattade slaktvikten på samtliga har legat runt 250–300 kilo.

Septemberjakten i Svappavaara jaktklubb har varit bra. Ulrik Falck har skjutit fyra stora tjurar. Foto: privat

Ung i jaktlaget

– Det är en krävande jakt, men också samtidigt en fantastisk naturupplevelse, säger Ulrik Falck.

Ulrik har hunnit fylla 50 år, men han är fortfarande pojken i laget. Hans pappa som fyllt 84 år jagar fortfarande och en annan av jägarna har nått en ålder av 89 år.

– Då är man fortfarande pojken, säger Ulrik,

– Men vi har tack och lov fyllt på leden lite grann. Bland annat har vi i laget en ung duktig tjej som heter Ida Johansson-Koski, som är 21 år, och som går i sin morfars fotspår. Han en erfaren jägare och hundförare. Det dröjer nog inte länge till innan Ida får sina guldhorn, säger Ulrik Falck.

Återväxten är tryggad. Ida Johansson-Koski, 21 år, gillar älgjakten i Svappavaara. Den här tjuren sköt hon 2017. Foto: privat

Sista helgen

Nu går älgjakten i Norrbottens inland mot sitt avslut med sista jaktdagen för älgjakt under söndagen. När svensk Jakt når Ulrik håller han som bäst på att förbereda sig för den sista jakthelgen.

– Men jag tror inte jag ska skjuta något mer i år, då blir nog de andra gubbarna sura, säger Ulrik och skrattar.

Några av jägarna i Svappavaara jaktklubb. Från vänster Tobbe Lundham, Markus Falck, Helge Falck, Henrik Falck, Tommy Kemi och Göran Lundham. Foto: privat

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev