Naturvårdsverket begär skadestånd för grova jaktbrott

Igår inleddes rättegången mot två män från Arjeplog som misstänks för att ha dödat en järv genom att köra över den med skoter fem gånger. De två männen åtalas för grovt jaktbrott och staten genom Naturvårdsverket begär skadestånd.

 

Våren 2010 dödades en järv i Arjeplogsfjällen efter att den körts över med skoter fem gånger. Järven dumpades sedan i en tjärn, men hittades av privatpersoner i slutet av sommaren. Två män från Arjeplog är misstänkta för brottet och står åtalade för grovt jaktbrott i en rättegång som inleddes på tisdagen i Luleå tingsrätts lokaler i Piteå. Eftersom det rör sig om en särskilt skyddsvärd art är jaktbrottet att se som grovt, enligt åtalet.

I rättegången har även Naturvårdsverket beslutat att begära skadestånd.

Vi anser att det är viktigt att markera att detta är ett allvarligt brott och en naturvårdsförlust och att samhället tar avstånd från den här typen av brottslighet, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

 

Staten har rätt till skadestånd

Skadeståndet, som i det här fallet är 24.000 kronor, ska i händelse av fällande dom betalas till ett statligt konto. Uträkningen av skadeståndets storlek utgår bland annat från statens kostnader för arbetet med djurartens bevarande. Summan utgår från en schablon som utdömts tidigare och som nu är indexuppräknad.

Högsta domstolen har tidigare lagt fast att staten har rätt till skadestånd. Naturvårdsverket har nu valt att utnyttja denna möjlighet. I dessa processer är det Naturvårdsverket som för statens talan, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev