EU-politiker lugnare i vapendiskussion

I Sverige behövs inga skärpta regler för vapenförvaring. Men i de fall det behövs är det bättre att EU påverkar det enskilda medlemslandet än öppnar vapendirektivet, enligt EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M). Foto: Jan Henricson

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) är mindre orolig nu än tidigare för att EU-kommissionen förbereder stora förändringar av vapendirektivet.
– Det verkar som att kommissionen ska satsa på att bekämpa den illegala vapenhanteringen, och inte planerar några större förändringar av reglerna för legala vapenägare, säger Christofer Fjellner till Svensk Jakt.

Trots att Fjellner vid kontakterna med kommissionen fått intrycket att den värsta ivern att förändra vapendirektivet har lagt sig, vågar han inte blåsa faran över.

Christofer Fjellner. Foto: Peter Knutson– Jag blev mycket orolig när kommissionären Cecilia Malmström presenterade sina tankar om en ny gemensam vapenlagstiftning i EU. Att öppna vapendirektivet är som att öppna Pandoras ask, risken är stor att det då skulle bli förändringar som drabbar legala vapeninnehavare, säger Christofer Fjellner.
 

Var bekymrad
Han menar att det i EU-parlamentet finns politiker som skulle vilja ta poänger i hemmaopinionen genom att föreslå förändringar i vapendirektivet. Och om sådana förslag börjar läggas vet man aldrig vad slutresultatet blir.

– Jag var allvarligt bekymrad när diskussionen togs upp och det nämndes förslag som förbud mot halvautomater och mentaltester i samband med licensansökan. Men nu verkar det som att kommissionen vill koncentrera sig på vad man ska göra åt den illegala vapenhanteringen, säger Christofer Fjellner.

Han ser också vinster i att skärpa vissa delar av medlemsländernas vapenlagstiftning. Till exempel tycker Fjellner att det är närmast självklart att ställa krav på säker vapenförvaring, såsom i Sverige.

– Men i de fallen är det bäst att påverka länderna så att de i de fall det behövs skärper sin lagstiftning. Mycket bättre än att sätta en sten i rullning genom att öppna direktivet. Det har jag också framfört till Cecilia Malmström.
 

Ny kommissionär
Hur det än blir är det inte sannolikt att frågan om skärpta gemensamma vapenregler kommer upp under nuvarande mandatperiod.

– Tiden är för knapp. Och sedan får vi en ny kommissionär. Och hur denne väljer att agera är omöjligt att säga. Så det gäller att bevaka frågan, men just nu tror jag inte det är någon större fara, säger Christofer Fjellner.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev