Enklare jakt och mindre foder i LRFs vildsvinspolicy

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har antagit en ny vildsvinspolicy. Förbud mot utfodring och en tydlig definition av åtling är delar av dokumentet som också innehåller ett antal punkter för att förenkla jakten.

LRF anser att jakttrycket på vildsvin knappast kan bli för hårt och vill i den vildsvinspolicy som förbundet nu antagit förenkla jakten.

Detta ska bland annat ske genom att förenkla regelverket om vilthantering och tillåta fler jakthjälpmedel såsom rörlig belysning, mörkersikten, åtelkameror och förenklad tillståndsgivning för skyddsjakt från motorfordon.

Utfodring och åtling
”En av vägarna till en acceptabel vildsvinssituation är att länsvis och temporärt förbjuda utfodring av vilt”, står det i LRFs vildsvinspolicy. Man skriver också att: ”vildsvinsstammens storlek enbart [ska] bygga på den naturgivna fodertillgången”

I policyn definierar man också åtling. Det står:

”Åtling för vildsvinsjakt innebär att på särskilt iordningställd åtlingsplats ge en minimal mängd foder för att kunna fälla vildsvin. Fodergivan vid åtling för vildsvin ska som högst vara 1 kilo foder per dygn och åtelplats.”

”De enda fodermedel som ska användas är spannmål, ärtor och majs.”

Man skriver också att eventuell utfodring enbart ska ske som ”stödutfodring, under för trakten extremt svåra vinterförhållanden.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev