Trädens kronor dämpar klimateffekter
Klimatuppvärmningen förändrar sakta men säkert undervegetationens sammansättning i europeisk och nordamerikansk lövskog, men i täta, skuggiga skogar har köldanpassade arter bättre förutsättningar att leva kvar.
Slutsatserna dras i en stor internationell studie som nyligen publicerats i tidskriften PNAS, med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms universitet bland författarna.
Runt om i världen leder klimatuppvärmningen till att arter som är bättre anpassade till ett varmt klimat breder ut sig, på bekostnad av mer köldanpassade arter, skriver SLU i ett pressmeddelande.
Denna process går dock långsammare än själva klimatförändringen, och i vissa nyare studier syns ingen respons alls i de undersökta växtsamhällena.
Den undersökning som nu redovisas visar dock att det har skett betydande artförskjutningar i undervegetationen i europeisk och nordamerikansk lövskog under de senaste årtiondena, och det är de värmeanpassade arterna som breder ut sig.
Svalare nertill
Samtidigt visar undersökningen att effekterna av klimatuppvärmningen är svagare i skogar som blivit mer slutna under denna period, vilket troligen hänger samman med att det blir svalare nere i beståndet när trädkronorna sluter sig och skuggar marken.
Eftersom skogarnas virkesförråd har ökat under de senaste årtiondena i många av de undersökta regionerna, är det troligen vanligt att mikroklimatet dämpar klimatuppvärmningens effekt på de växtsamhällen som finns under trädkronorna.
Stora luckor
De svenska skogar som ingick i studien finns i Dalby i Skåne och i Tullgarn i Södermanland.
Även i det svenska skogslandskapet har virkesförrådet ökat kontinuerligt under lång tid, vilket förmodligen har dämpat uppvärmingens effekter på vegetationen.
– I den återinventerade Dalby Söderskog har dock almsjukan och askskottsjukan orsakat stora luckor i skogen under senare år, vilket kan gynna värmekrävande arter framöver, säger Jörg Brunet från institutionen för sydsvensk skogsvetenskap vid SLU i Alnarp i pressmeddelandet.
– Naturvården i Sverige har under lång tid fokuserat på att bevara och återskapa halvöppna trädmiljöer, till exempel ekhagar och lövängar. Resultaten från vår studie visar att mer slutna skogar får en viktigare roll i bevarandet av skogens biologiska mångfald under ett varmare klimat, säger Jörg Brunet.
Fakta
|
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.