”Det här var min första hund”

Jämthunden Max dödades på tisdagen av varg. Foto: Henry Ottosson

Ännu en hund har dödats av varg i Värmland. Den här gången var det en ung jämthund som dödades drygt tre mil norr om Torsby.
– Det här var min första hund. Han var på dagen 2,5 år och var väldigt lovande, säger den före detta hundägaren Amund Skoglund.

Han arbetar hos ammunitionstillverkaren Norma och det var under en av företagets representationsjakter som hunden angreps.

– Jag släppte Max på morgonen. Han tog snabbt upp ko och tjur. Tjuren sköts av en passkytt och Max fortsatte med kon förbi en annan passare. Men eftersom det var koförbund den dagen släppte han älgen, berättar Amund Skoglund.

Jämthunden fortsatte med kon, över en å ut ur marken.

De tog ur tjuren och började sedan leta efter Max. Efter en knapp timme hittades han med pejlarnas hjälp cirka en halvmil bort. Då återstod huvudet, ryggraden, svansen och tassar av den duktiga älghunden.

– Det här var min första egna älghund. Han var väldigt lovande. Första året sköt vi ungefär 20 älgar för honom, varav 11 på ståndskall. I år har vi skjutit drygt tio älgar för Max, varav tre på ståndskall, konstaterar Amund Skoglund uppgivet.

Trots den stora förlusten av en god jaktkamrat kommer Amund Skoglund skaffa en ny älghund.

– Jag kan inte ge upp min livsstil. Jag är uppfödd med älgjakt med löshund och jag tänker fortsätta med det. Det finns inga andra alternativ för mig, säger Amund Skoglund.

Enligt länsstyrelsens besiktningsman har förmodligen ett nytt vargrevir bildats där jämthunden dödades. Tidigare låg det aktuella området inklämt mellan fyra vargrevir.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.