Det var i Västmanland allt började – nu fortsätter viltmatssatsningen

Årets viltmatsvecka 2013 inleddes med en pressträff på Folkets Bar och restaurang mitt i Västerås. Länsföreningens ordförande Torbjörn Larsson och projektledaren Sven-Åke Larsson presenterade projektet. Foto: Bertil Lundvik

Viltmatprojektet startade i Jägareförbundet Västmanland 2010. Det blev en lyckad start med 35.000 serverade portioner vilt på en vecka.
2012 var man uppe i 600.000 portioner och nu fortsätter det i samma svårslagna succéartade stil.

Att de svenska skogarna innehåller en fantastisk naturresurs i form av viltkött känner förstås alla jägare till. Men det produceras i dag mer viltkött än vad jägarna själv hinner konsumera. I hur många jägarhem det finns två eller fler frysboxar vet väl ingen riktigt, men många är de.

Med allt fler skjutna vildsvin ökar möjligheten för att fler icke jagande människor kan få äta viltkött.

På restaurangerna har det blivit ganska vanligt, minst tolv västmanländska restauranger deltar. Men i Västmanland där satsar man på att också skolor, förskolor, äldreboenden och sjukhus ska kunna servera viltkött ibland. Det är därför man kommit upp i så stor mängd portioner vilt serverade under viltmatsveckan.

Där var Surahammars kommun en föregångare, men numera beställer också Västerås kommun älgfärs till skolmaten.

En slags allemansmat
Sven-Åke Larsson. Foto: Bertil LundvikDen entusiastiske projektledaren Sven-Åke Larsson betonade betydelsen av detta, om man vill få vilt som en slags allemansmat, när årets viltmatsvecka presenterades på en pressträff i Västerås.

– Detta är också en del av projektet Matland Sverige och vi har fått stöd från jordbruksdepartementet när vi startade detta, berättade Sven-Åke Larsson.

Viktigt är också att man fått till stånd fungerande kedjor av jägare, vilthanteringsanläggningar och intresserade inköpare. Mindre mängder älg, rådjur etc kan jägare sälja direkt till restaurang eller konsument, men när det handlar om vildsvin måste det till en vilthanteringsanläggning där köttet kan besiktigas innan det når konsument. Och i Västmanland har man numera minst två anläggningar som tar emot och säljer vidare, nämligen Bergsslagsdelikatesser i Lindesberg och Sörby Slakteri och Styck i Heby.

Jägare intresserade av att hitta en vilthanteringsanläggning i närheten kan ta en titt på www.viltmat.nu där det finns listor på anläggningar län för län. En hel del av dessa hanterar dock bara eget kött medan en del större, dit Bergslagsdelikatesser måste räknas, har filialer på fler håll, så en kontakt kan löna sig även om man inte bor i Lindesberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.