WWF vill inte byta myndighet

Världsnaturfonden WWF kritiserar förslaget att flytta viltfrågorna från Naturvårdsverket till en ny myndighet. De problem som finns idag är inte Naturvårdsverkets fel, utan kan skyllas på brister i lagstiftningen, skriver WWF i ett pressmeddelande.

WWF stödjer istället utredarens andra alternativ vad gäller myndighetsansvar för viltförvaltningsfrågorna – ett förslag som går ut på att Naturvårdsverket behåller uppdraget – och där regeringen i lagstiftning och regleringsbrev ger tydligare instruktioner och mandat.
I sitt pressmeddelande skriver WWF: ”Grundproblemet är att jaktlagstiftningen som ska styra förvaltningen av olika arter är gammal och omodern och inte uppbyggd som en förvaltande lagstiftning där problem som uppstår när en djurart ökar kan hanteras. Här finns också det grundläggande problemet för Naturvårdsverket som ska ansvara för en bra förvaltning för både människor och djur – men Naturvårdsverket har inte mandat eller tydliga instruktioner i jaktlagstiftningen om hur det ska ske.”
– Fram till 2017, 2018 då en ny jaktlagstiftning tidigast kan träda i kraft kommer en ny myndighet att ha samma problem som Naturvårdsverket har idag. Så det föreslagna bytet av myndighet löser inte de grundläggande problemen, säger Mats Forslund, viltexpert på WWF, i pressmeddelandet.

”Kommer fördröja arbetet”
– Den framtida förvaltningen av vilda däggdjur och fåglar bör ligga kvar hos Naturvårdsverket och inte överföras till en ny myndighet som jaktlagsutredningen har föreslagit. Att upprätta en ny myndighet kommer att fördröja det viktiga arbete som nu pågår med att nå enighet i rovdjursfrågan, men även i förvaltningen av övriga däggdjur och fåglar, säger Mats Forslund.
WWF anser att utvärderingen av en framtida nationell myndighet borde ha gjorts sist i utredningen.
”Regeringen vill föra ner besluten kring jakt- och förvaltningsfrågor på regional nivå, vilket kan innebära att en framtida nationell myndighet för dessa frågor kan komma att bestå av betydligt färre personer än de 40 som nu föreslås – och som kanske har en helt annan kompetens”
, skriver WWF, och fortsätter:
”Tydligheten i politik och ansvar för förvaltningen är viktig och en bristfaktor idag och regeringens hantering av den här frågan gör inte saken bättre.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev