Jägare kan få betala delar av ny jaktmyndighet
Vissa delar av Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag kan sorteras in i en ny jakt- och viltmyndighets uppgifter. Det innebär enligt utredningen att kostnaderna för den nya myndigheten delvis ska finansieras genom jägarnas inbetalningar till viltvårdsfonden.
På torsdagen presenterade jaktlagsutredaren Håkan Larsson sitt delbetänkande om myndighetsansvaret för jakten. Huvudsaken, som varit känd tidigare, i hans förslag är att en ny jakt- och viltmyndighet bildas.
På presskonferensen som hölls på Rosenbad sa Håkan Larsson att Naturvårdsverket spelat en viktig roll när viltstammarna vuxit till höga nivåer.
– Fokus hos Naturvårdsverket har legat på bevarande, och nu ser vi resultatet av det. Men samtidigt ställer viltet krav på andra delar av samhället. Älg och rådjur på skogen, vildsvin för jordbruket, rovdjuren för rennäringen och det är höga kostnader för viltolyckor. Därför bedömer vi att det är dags för en nystart, sa Håkan Larsson på presskonferensen.
Rovdjur prioriteras
Utredningen bedömer att Naturvårdsverket inte är rätt myndighet att stå för en sådan fokusering på aktivt förvaltande av viltet. Jägare och markägare har bristande förtroende för myndigheten och dessutom har en omorganisation för ett par år sedan splittrat kompetensen.
– Till exempel går 50 procent av de resurser Naturvårdsverket har för jakt och viltförvaltning till rovdjuren, sa Håkan Larsson som räknade upp en rad motiv till sitt förslag:
• En nystart med en myndighet som kraftsamlar på området motverkar polarisering mellan olika grupper.
• Den nya myndigheten ska ha som uppdrag att främja jakten och jakten som näring, där utredaren ser en stor potential. Något sådant uppdrag har ingen myndighet i dag.
• Myndigheten ska ha ett proaktivt arbetssätt som tar hänsyn till olika intressenter.
• Utredningen tror det blir problem för Naturvårdsverket att återskapa förlorat förtroende.
• Jakt och viltvård är en för viktig fråga för att vara en delfråga på en större myndighet.
• En myndighet med dessa särskilda uppdrag har möjlighet att fokusera bättre på de viktiga frågorna.
• Myndigheten ska ha en bred tvärvetenskaplig kompetens.
• Ett nationellt råd föreslås som stöd för den nya myndigheten.
• Myndigheten föreslås bli lokaliserad till Östersund, eller uppdelad i Östersund, Grimsö och Jönköping, med hänvisning till viltarter, kompetenser, problemområden, etc.
• En genomförandeutredning föreslås om regeringen finner utredarens förslag är värt att gå vidare med.
Jägare får betala?
Resurser till den nya myndigheten tillförs framför allt genom att motsvarande tas av Naturvårdsverket, men också från andra myndigheter och aktörer. Till exempel Viltskadecenter på Grimsö.
Håkan Larsson anser också att man ska se över vilka delar av Jägareförbundets allmänna uppdrag som kan föras över till den nya myndigheten, och därmed resurser ut viltvårdsfonden. Det skulle innebära att jägarna som intressegrupp med sina viltvårdsavgifter får finansiera en statlig myndighet.
Han menar också att vilt- och jaktfrågorna är så viktiga att staten bör tillföra mer resurser till den nya myndigheten.
Håkan Larsson har också funderat på alternativ till en helt ny myndighet. Som att föra över Naturvårdsverkets uppdrag till Skogsstyrelsen eller Jordbruksverket, men funnit risken för intressekonflikter för stor för att vilja föreslå en sådan lösning.
– En annan tanke är att ge Naturvårdsverket tydligare direktiv, samla dess kompetens och se till att det blir en mer drivande och sammanhållen enhet som hanterar jakt- och viltfrågorna, sa Håkan Larsson under presskonferensen.
• En intervju med Håkan Larsson finns att ta del av här.
”Många frågor återstår”
Jägareförbundet anser att delbetänkandet innehåller många bra delar, men att det också finns saker som återstår att lösa. Förbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné kommenterar delbetänkandet här.
Läs delbetänkandet
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.