Utredare föreslår Viltmyndighet

Jaktlagsutredaren föreslår att jakt- och viltfrågorna flyttas från Naturvårdsverket till en ny myndighet, Viltmyndigheten. Foto: Kenneth Johansson

Jaktlagsutredaren Håkan Larsson presenterar i eftermiddag sitt delbetänkande som berör myndighetsansvar för jaktfrågor i framtiden. I en debattartikel i Aftonbladet skriver Håkan Larsson att en framgångsrik framtida viltförvaltning kräver en nystart. Han föreslår därför att jakt- och viltfrågorna flyttas från Naturvårdsverket till en ny myndighet, Viltmyndigheten.

Håkan Larsson. Foto: Bernt KarlssonI debattartikeln i Aftonbladet skriver Håkan Larsson:

”För närvarande är Naturvårdsverket nationell myndighet med ansvar för jakt och viltförvaltning. Verket har varit framgångsrikt i arbetet med att återskapa goda bestånd av tidigare hotade arter.

Samtidigt finns en utbredd kritik som går ut på att Naturvårdsverket inte är tillräckligt drivande och att man inte förvaltar viltet på ett proaktivt och adaptivt sätt. Ett alltför ensidigt fokus har dessutom satts på rovdjur.

Jag har dragit slutsatsen att en framgångsrik framtida viltförvaltning kräver en nystart.

Mitt förslag är därför att en ny myndighet, Viltmyndigheten, inrättas. Genom en särskild myndighet för förvaltning av de vilda djuren kan den nödvänd­iga kraftsamlingen på detta område lättare åstadkommas.”

Hela debattartikeln finns att läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev