Frågor och svar om rovdjuren

Regeringen har inget tak vad gäller nivån på stammen för något rovdjur, och kan och får inte ha det för vargen heller. Foto i hägn: Olle Olsson

Frågetecknen är fortfarande många efter att regeringen la fram sin rovdjursproposition i förra veckan.

Många har uppfattat regeringens förslag om gynnsam bevarandestatus för varg på 170–270 djur som att det är inom de gränserna vargstammen ska hållas och att resten kan skjutas bort. Men så enkelt är det inte.

Först och främst är det så att rovdjurspropositionen är just en proposition, det vill säga ett förslag. Riksdagen ska ta ställning till om man vill anta förslaget, helt eller delvis och eventuellt stifta ny lag med propositionen som grund. Riksdagsledamöterna kan även komma med motförslag eller förslag på ändringar i form av egna motioner som svar på propositionen.

Intervallet 170–270 djur är enbart en ram som regeringen tycker är rimlig för vargens gynnsamma bevarandestatus (GYBS). Alltså ett lägsta antal. En slutlig siffra för GYBS ska fastslås av Naturvårdsverket och skickas till EU. Men nu har de regerande partierna talat om var de tycker att siffran ska ligga, ungefär.

Man kan jämföra med björnen. Regeringen föreslår en ny GYBS på 1.100–1.400 djur. I Sverige finns idag mellan 3.000 och 4.000 björnar. Intervallet för gynnsam bevarandestatus betyder inte att resten av björnarna ska skjutas bort.
Regeringen har på sin hemsida lagt upp en rad frågor och svar om rovdjurspropositionen. Där kan man bland annat läsa:

”Regeringen har inget tak vad gäller nivån på stammen för något rovdjur, och kan och får inte ha det för vargen heller.”

Men också att ”målen är satta för att det totala rovdjurstrycket ska dämpas, i synnerhet vad gäller koncentrationen i vissa delar av landet av björn och varg”.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev