”Vi informerar om paragraf 28”

– Skyddsjakt är en tillfällig lösning på en besvärlig vargindivid, men på lång sikt är det stängsling som gäller, säger Bertil Nilsson, länsstyrelsen. Foto: Marie Gadolin

– Detta gagnar inte vargen som art, kommenterar länsstyrelsens vilt- och rovdjurshandläggare Bertil Nilsson förvaltningsrättens beslut att inte tillåta skyddsjakt på en varg i Skåne.

Bertil Nilsson är en av länsstyrelsens två rovdjurshandläggare i Skåne. Han tycker att förvaltningsrättens dom är olycklig.
– Vi har ju tillstyrkt skyddsjakten, säger han.
– Det gagnar inte vargen som art att samhället inte kan använda skyddsjakt för att plocka bort enstaka individer. Det motarbetar acceptansen för vargen, fortsätter Bertil Nilsson.

Tar tid

Vargen som sedan början av augusti har dödat 34 får vid åtta tillfällen ska få leva, anser förvaltningsrätten i Stockholm, trots att rätten kommit fram till att den ställt till med avsevärd skada och inte är genetiskt viktig för den svenska vargstammen. Men rätten anser inte att det gjorts tillräckligt för att hålla vargen ute ur fårhagarna.
– Vi informerar om stängsling och att det finns pengar att söka för att sätta upp rovdjursstängsel, men det är något som tar tid, säger Bertil Nilsson på länsstyrelsen i Skåne.
– I Mellansverige finns en tredjedel av de svenska fåren men det förekommer betydligt färre angrepp av varg, trots att det är där de flesta vargarna finns. Det beror bara på stängsling. Men de har haft betydligt längre tid på sig att stängsla.

Sträckt fårnät

I Skåne är hagarna stängslade för att hålla får inne, inte för att hålla rovdjur ute. Bertil Nilsson menar att ett vanligt sträckt fårnät räcker långt, några vargangrepp har aldrig skett i sådana hagar.
– Många kör fast i tanken att det måste vara rovdjursstängsel, men man kan göra mycket med det man redan har. Eventuellt kan man komplettera med en eltråd nere och en uppe. Tanken är att om många stängslar med el så gynnas även de som har svårt att stängsla. Får vargen en smäll av elen så blir den försiktigare när den ser tråden nästa gång.

Skydda djuren

Men det finns ställen i Skåne där det är svårt eller omöjligt att stängsla tillräckligt väl för att hålla vargen ute. Parallellt med information om stängsling så förklarar därför länsstyrelsens personal också om rätten att skydda sina djur med stöd av jaktlagens paragraf 28.
– De flesta vet redan om det. Man ska inte behöva känna sig maktlös under ett pågående angrepp på sina tamdjur, säger Bertil Nilsson.
– Fördelen om vargen blir skjuten på bar gärning är att vi då vet att det är rätt varg, säger han.

Överklagar

Enligt sektionschef Gunilla Ewing Skotnicka på Naturvårdsverket så överväger man nu om verket ska överklaga förvaltningsrättens dom.
– Jag tror det beslutet kommer i nästa vecka, säger hon.

Bidrag till stängsel

Djurägare kan få bidrag med 40 kronor per meter rovdjursavvisande stängsel från länsstyrelsen. En uträkning från LRF visar att det kostar 52–57 kronor per meter att stängsla, varav 20 kronor är materialkostnad.
– Vi hoppas kunna höja till 50 kronor nästa år, men vi har fortfarande pengar kvar i år, det är bara att söka, säger Bertil Nilsson på länsstyrelsen i Skåne.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev