SVA har nu kommit med sin slutrapport efter licensjakten på varg. Foto: Olle Olsson

Slutrapport om vargjakten

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är nu klar med sin slutrapport om årets licensjakt på varg. 25 vargar fälldes. Ytterligare en varg sköts på grund av skabbsjukdom. En varg hade trikiner.

SVA har undersökt och tagit prover på alla vargar skjutna under licensjakten, som pågick från 2 januari till 15 februari i fyra olika revir: Blyberg (Gävleborg), Orsen (Dalarna), Loka (Värmland/Örebro) och Brattfors (Värmland).

Djurens hälsa var överlag bra, förutom att tre av de sju vargarna från Brattforsreviret i Värmland hade misstänkt skabb. En varg hade tidigare utsatts för beskjutning av hagel.

 

Ålder

Av de 26 fällda vargarna var 11 honor och 15 hanar. Totalt var 12 av de fällda vargarna födda 2016 och 13 vargar var äldre än 1,5 år. Mer exakt åldersbestämning av vuxna vargar görs senare, enligt SVA. Fyra av de vuxna honorna, en från varje revir, visade spår efter tidigare dräktighet.

 

Frakturer

Hos fem av vargarna hittades äldre revbensfrakturer, varav en varg dessutom hade en fraktur som ännu inte läkt ihop. Revbensfrakturer är vanliga hos äldre djur och kan exempelvis orsakas av sparkar från älgar. En varg hade trikiner men inget djur hade dvärgbandmask.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev