Länsstyrelserna har fattat beslut om 2025 års licensjakt på varg. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Minskad tilldelning vid vinterns vargjakt

Färre vargar får fällas i den kommande licensjakten på varg jämfört med de senaste två årens vargjakter. Det står klart efter att länsstyrelserna fattat beslut om tilldelningar för licensjakten som inleds efter årsskiftet.

Totalt får 30 vargar skjutas vid licensjakten som inleds den 2 januari nästa år. Tolv av dem får fällas i Örebro län.

Huvudsyftet med licensjakten är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst. Reviren Mjuggsjön och Tiveden är belägna i ett av landets mest vargtäta områden.

Övriga län som beviljar licensjakt på varg är Västmanland, Värmland och Västra Götaland. Där får sex vargar fällas i vardera län.

Vid årets licensjakt fick 36 vargar fällas. 35 sköts.

Ingen jakt i Gävle-Dala

I län som Dalarna och Gävleborg beviljas ingen licensjakt på varg nästa år.

– Vi ser att antalet vargar fortsätter att minska i Gävleborgs län och att vargstammen sprider sig söderut. Möjligt uttag vid kommande licensjakt är begränsad och i dagsläget är tätheten av vargrevir högre i andra län. Därmed prioriteras licensjakten 2025 till dessa län, säger Simon Viklund vid enheten för vilt, Länsstyrelsen Gävleborg, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Länsstyrelsen Dalarna är inne på samma linje.

– Vargstammen har minskat i mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Samtidigt ser vi en högre koncentration av vargrevir i andra delar av det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Vi har därför beslutat att inte genomföra någon licensjakt efter varg i Dalarna vintern 2025, säger Caroline Dickson, chef på enheten för vilt, i ett pressmeddelande från länsstyrelsen.

Vad tycker du om tilldelningen på 30 vargar?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev