Enkätsvaren visar att licensjakten inte påverkat vare sig acceptansen för varg eller övriga rovdjur. Foto: Olle Olsson

Enkät: Blygsam licensjakt ger ingen acceptans för varg

Licensjakt på varg ska vara tillåtet. Men vargjakten bedrivs i för liten omfattning. Det är slutsatserna av en enkätundersökning som gjorts av länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Länsstyrelsen skickade ut enkätfrågorna till 500 innevånare över 18 år i Ockelbo kommun efter att vinterns licensjakt avslutats i kommunen.

– Enkäterna visar tydligt att licensjakten inte upplevs som tillräcklig i omfattning. Majoriteten av de som svarat anser fortfarande att de begränsas av att leva med varg och andra rovdjur i närområdet, säger Joel Isensköld, enhetschef på Natur- och viltenheten, i ett pressmeddelande.

– Det kan dock vara svårt att fånga upp långsiktiga effekter efter bara ett år med vargjakt. Därför är det viktigt för oss att fortsätta följa länsinvånarnas upplevelse av att leva med rovdjur i sin närhet. En sådan uppföljning skulle även behöva göras på nationell nivå, fortsätter Joel Isensköld.

 

Acceptansen påverkas inte

Enkätsvaren visar att licensjakten inte påverkat vare sig acceptansen för varg eller övriga rovdjur, oron för rovdjur, förutsättningarna för att hålla tamdjur, risken för illegal jakt efter rovdjur eller förtroendet för länsstyrelsen.

 

Ja till licensjakt

Enkätundersökningens syfte är att ge länsstyrelsen underlag om licensjakten på varg, och dess resultat, haft någon effekt på dem som bor inom jaktområdet.

Majoriteten av dem som svarade värdesätter möjligheten att få se och uppleva arter som älg, rådjur, kronhjort, kungsörn, skogshöns och övrigt småvilt i sitt närområde.

Vildsvin och varg är de arter som upplevs mest negativa att se och uppleva i närområdet.

En stor majoritet ansåg att rovdjur bör förvaltas med hjälp av licensjakt.

Om upplevelsen att leva med rovdjur i sin närhet

  • Drygt 66 procent menade att deras vardag eller vardagliga liv påverkas av förekomsten av rovdjur.
  • Utövandet av friluftsaktiviteter har minskat för de som menar att deras liv påverkas av rovdjursförekomst.
  • En klar majoritet upplever en ökad oro för tamdjurs och människors säkerhet.
  • För de flesta har intresset för rovdjur inte påverkats i så stor utsträckning, utan har varit oförändrat jämfört med tidigare.
  • Vargen, följd av björnen, är de två arter som man upplevde inverkar mest på livskvaliteten.

Intresset för rovdjur var oförändrat.

Licensjakten har enligt majoriteten av de svarande inte påverkat något av följande: acceptans för rovdjur, oron för rovdjur, acceptans för varg, förutsättningar för att hålla tamdjur, risken för illegal jakt efter rovdjur samt förtroendet för länsstyrelsen.

 

Övriga synpunkter

Alla hade möjlighet att lämna kommentarer till enkäten. Många lämnade där liknande synpunkter som sammanfattats kort av länsstyrelsen:

  • För vissa innebar upplevelsen att vara begränsad i sin fritid att möjlighet till bär- och svampplockning, skogspromenader, hundpromenader och skidturer inskränkts av närvaron av främst varg och björn.
  • Många gav också uttryck för en rädsla och otrygghet att vistas i sin närmiljö, med vetskapen att främst varg och björn finns i området. Flera nämnde också att rovdjuren har en naturlig plats bland skogens fauna, trots att de kände rädsla och otrygghet.
  • Det finns en oro hos flera enkätdeltagare för vildsvin.
  • Vargen inskränker på möjligheten att bedriva löshundsjakt, och även viljan/lusten att skaffa en ny jakthund.
  • Några svarande kände en större oro och rädsla inför jägarnas attityder till rovdjur än för rovdjuren.
  • Licensjakt är inte en tillräcklig åtgärd när det gäller att förebygga rovdjursangrepp på tamdjur, särskilt med hänseende till varg.
  • Några berörde att olika intressegruppers inflytande över rovdjursförvaltningen i dag är för stort.

Drygt hälften svarade

Enkäten skickades ut till slumpvis utvalda invånare över 18 år i Ockelbo kommun. Totalt omfattade utskicket 500 personer, vilket motsvarar cirka tio procent av alla myndiga kommuninvånare. Svarsfrekvensen var 54 procent, det vill säga drygt hälften.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev