torsdag 28 mars

Hund

Okänt foto av utdöda dalbohunden hittat

I Svensk Jakt nr 9/2009 berättade vi om den utdöda hundrasen dalbohunden, en artikel som intresserade många läsare. Nu kan ett foto som hittats i Södra Valbo hembygdsförenings arkiv kasta nytt ljus över den närmast mytiska hundrasen.

 

Dalbohunden dog ut vid förra sekelskiftet, utan att lämna särskilt många spår efter sig. Exakt hur hunden såg ut har ingen vetat, trots att det funnits ett fåtal fotografier att tillgå. För några år sedan hittades ett skinn som gav ny information om hur hunden var byggd och hur den var tecknad.

Det är klart att dalbohunden förekom i bland annat Dalarna, Närke, Sörmland och Östergötland där den användes som boskapsvaktare. I artikeln i Svensk Jakt citeras en hundägare från Bohuslän som beskriver sin dalbohund som ”from som ett lamm mot människor men ett fruktansvärt odjur när han slogs mot vargen, vilket hörde till ordningen för dagen”.

Fotot som påträffades i Södra Valbos arkiv är taget av Nils Ferlins faster Hanna Ferlin. Kännare av dalbohunden beskriver det som det bästa som hittats. Bilden påträffades av Kurt Aronsson när han i helgen gick igenom arkivet som innehåller tio tusentals bilder. Och han visste direkt att det rörde sig om ett unikt fotografi.

Jag var genast säkert på att det var en dalbohund på bilden. Jag skickade det till en expert som blev i eld och lågor och som direkt sa att det var en dalbohund, säger Kurt Aronsson till NWT.

 

Hanna Ferlins Bild av dalbohunden samt artikel i NWT.

Svensk Jakts artikel om dalbohunden kan laddas hem här (pdf).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.