En kraschad älgstam, för många vargar, höga arrendekostnader och fällavgifter samt Polisens krångel med vapenlicenser. Debattören har mycket att fundera på. Foto: Per Jonson

Debatt: ”Varför går jag missmodig till skogen i år?”

Tidigare var älgjakten en av årets höjdpunkter. I år går jag till skogen missmodig. Varför?

Vi har numera en älgstam i förfall, beroende på ett sabla tjat om viltskador från primadonnor till markägare som gjorde att vi sköt sönder älgstammen redan för fem–tio år sedan.

Tallmarker har föryngrats med gran och om så den sista tallen som finns kvar i skogen får skador så är det självklart älgen som är roten till allt ont. Inte egen snålhet med utebliven viltbehandling av plantor och andra åtgärder.

Som inbillning

Utöver det har vi vargens intåg där länsstyrelsen å ena sidan anmäler påverkan av varg på älgskötselplanerna, och å andra sidan, med personal från samma korridor, sprider rena irrläror om hur många vargar det finns.

Observationer med hjälp av kameror och ylande om nätterna räknas som inbillning.

Vid vidare kontroll visar det sig att förvaltningspersonal har tveksam koppling till vargförespråkande kretsar och således kan misstänkas arbeta med dold agenda.

Höga avgifter

Jakthundarna som tränats och vårdats får värma korgen hemma för att inte bli vargens rov. 

När det eventuellt skjuts någon älg, då har fällavgifterna ökat med mer än 200 procent. På bara några år!

Och så har vi markägare som trots vad myndigheterna säger om vargens påverkan på viltstammarna, behåller sina arrendekostnader. Jägarna ska minsann ställa upp för att jaga vildsvin för att skydda grödorna, men priset för jaktarrenden räknas upp med åtta–tio procent varje år.

Kallt kaffe

När varg attackerat tamdjur och skyddsjakt beviljats, kommer som ett brev på posten överklaganden som hindrar att jakten utförs. De som ska bedriva skyddsjakten har regler som ska följas och minsta snedsteg från dessa leder till ett slut på jaktkarriären/vapeninnehavet. 

Som en bitter dessert till ovan nämnda krånglar Polisen med jägarnas vapen där de tolkar lagar och förordningar godtyckligt, i tron att det minskar brottslingarnas bruk av insmugglade vapen från Balkan.

Det kalla kaffet på maten är politiker som låter ovanstående ske och tror att landsbygdens folk ska rösta på dem i nästa val.

Varför går jag missmodig till skogen i år?

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget