Enda sättet att få till en förändring är att grundläggande värderingar måste bli något som det pratas om jägare emellan, skriver debattören angående de etiska bristerna och rena olagligheter som förekommer inom jakten. Arkivbild. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Jaktens grundläggande värderingar måste diskuteras”

REPLIK. För att höja den etiska nivån, och få ett slut på det som många gånger är rena olagligheter måste jägarna prata om och diskutera jaktens grundläggande värderingar.

Angående den senaste tidens debatt där framför allt bilanvändning vid björn och älgjakt avhandlats vill jag göra en liten reflektion. Jag har jagat i 40 år, och även jag har sett de problem som många beskriver.

Enligt min mening så är problemen större än så. Lika väl som det är olagligt att använda bilen för en hundförare för att genskjuta en älg eller en björn är det olagligt för en passare att byta pass för att det händer saker i såten bredvid.

Bil för passbytare

Jag har många gånger sett hur passare tar bilen för att passa om. Ibland på jaktledarens order, ibland på eget initiativ.

Jag har även många gånger sett hur stövarjägare har drev som går på långskjuts och sedan börjar bukta några kilometer bort. Då tar de bilen dit och går in och passar.

Vi ska vara medvetna om att alla dessa handlingar är lika olagliga.

Prata om värderingar

Min slutsats är att enda sättet att få till en förändring kring problematiken är att grundläggande värderingar måste bli något som det pratas om jägare emellan.

Och då menar jag inte på ett nedvärderande sätt där man försöker trycka till andra. Utan en öppen och konstruktiv dialog och debatt.

Det är lite som det står i en gammal bok ”du ser grandet i din broders öga, men inte bjälken i ditt eget”.

Den dagen alla jägare kan erkänna för sig själva att man inte varit ofelbar och gör en förändring har vi kommit en bra bit på väg.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget