Debatt: ”Vithaj på västkusten viktigare än bad”
Nya arter blir allt oftare synliga vid våra kuster. De är oftast inte helt nya, men dyker upp igen i takt med att våra vatten blir varmare. Naturvårdsverkets generaldirektör, Sture Mörth, välkomnar den nygamla biologiska mångfalden.
Minst fyra vithajar har varit synliga på västkusten under våren, de vistas inomskärs och jagar huvudsakligen säl på grundare vatten. Enstaka vithajar har även varit synliga på sydkusten och runt Öland.
Myndigheterna varnar badande men påpekar att angrepp på människa är ytterst ovanligt, men man bör inte låta hundar bada. I Sverige har det inte skett något hajangrepp på människa på mer än 150 år.
Man varnar för att ge sig ut på havet i mindre båtar som kajaker och avråder direkt för att använda surfingbrädor då hajen kan missta den för en säl.
Säkra genetiken
Vituus Scharkum på Naturvårdsverket tycker att det är fantastiskt att vi fått vithaj i våra vatten:
– Nu hoppas vi bara på att det blir tillräckligt många så att de kan hitta varandra och vi får föryngringar. Målet är vi ska ett bestånd som sträcker sig från norska gränsen till Gävlebukten. Det innebär att vi skulle kunna bidra till vithajens bevarande i världshaven. Vi undersöker nu möjligheter att från olika akvarier kunna köpa vithajar för att säkerställa genetiken, säger han.
Peter Rassel på Tylösands havsbad är bekymrad:
– Vi borde så här års ha full beläggning på hotellet och på stränderna borde det vara fullt med folk, men uppenbarligen har man i stället rest till olika öar vars badplatser skyddas av korallrev. Om inte vithajarna försvinner kommer vi att få plocka ner skylten i höst. Vi har inte ekonomiska muskler att sätta upp hajnät runt stränderna, det är dessutom inte vi som äger stränderna så den kostnaden måste samhället stå för, anser han.
Anmäld jakt
Hajarna tros ha kommit med golfströmmen och har under sin vandring gjort rent hus i de norska laxodlingarna. De nät som används i odlingarna är inte hajsäkra.
Bagdad Ole, talesman på Rovviltssupport i Norge säger följande:
– Odlarna får skylla sig själva när man inte tar ansvar och hajsäkrar sina odlingar.
Hajarna drar nu vidare till svenska vatten då födan tryter i Norge. Där har man nu påbörjat jakt runt de kvarvarande odlingarna för att skydda de odlingar som finns kvar. Jakten han anmälts till EU-kommissionen som hotar att säga upp Norges handelsavtal med EU om den inte upphör.
EU-kommissionär Prosacivich Slobotnikov är upprörd över den norska jakten och säger:
– Vithajen finns nu i Europeiska vatten, det är bara för norrmännen att lära sig leva med den.
Bättre än bad
Som svar på frågan om vad fiskodlarna ska göra istället för att odla fisk svarar kommissionären:
– Hajturism är en framtidsindustri. Folk från länder utan kust betalar stora pengar för att se hajar dyka upp ur djupet och attackera sälar som bogseras efter turistbåtar.
– Vad vithajarna kommer innebära för befolkningen runt kusterna återstår att se. Det är för svårt att genomföra en socioekonomisk analys men det är viktigare att vi har vithaj i Sverige än att vi kan bada, det framgår tydligt av art- och habitatdirektivet. Från och med nästa vår är det möjligt att ansöka om bidrag till hajavvisande nät till olika badplatser. Vi satsar fem miljoner kronor till detta vilket är vad vi kan avsätta, säger miljöminister Martin Tall (C) och får medhåll av språkröret Åke Bort (MP).
Björn Isaksson
Bottnaryd
Redaktionens tillägg
Ur Svenska Akademiens ordlista över svenska språket:
Satir [-i’r] s. -en -er förlöjligande skrift; kvickt o. bitande hån el. förlöjligande o.d.
På förekommen anledning förtydligas att detta är en satirisk debattartikel med genomgående fingerade namn. Skribenten illustrerar med exemplet vithaj hur vargfrågan hanteras i Sverige.
Delta i debatten
Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.