Mathias Kristoffersson lyfter också ansvarsfrågan och pekar på hur Rovdjursföreningen och andra organisationer vars syfte är att värna om rovdjur också används som kommunikationskanal för sådana åsikter, till synes med administratörernas goda minne.
Han visar också kopplingen och den indirekta legitimeringen av detta med ett exempel som får Naturskyddsföreningens ordförande att replikera med att inte vilja sammankopplas med föreningen Nordulv.
Övergår i våld
När Mathias Kristoffersson oroar sig för ett hårdnat debattklimat runt rovdjursfrågan och dagliga rasistiska uttalanden på forum som Nordulv så stämmer hans iakttagelse med vad vi noterat över tid.
Vad värre är så kan detta sättas in i ett för forskare inom rasism alltför känt mönster. I takt med en större exponering, legitimering och normalisering av rasistiska åsikter i samhället övergår de skrivna attackerna till fysiska, först på subjekt som symboliskt sammankopplas med den utsatta gruppen och sedan till direkt våld mot medlemmar av den.
Detta mönster har bekräftats från studier av muslimer, svarta och andra minoritetsgrupper i Sverige.
Samer är inget undantag. Vi har sett hur ortnamnsskyltar på samiska målas över, skjuts sönder eller tas bort i takt med att de sätts upp.
Flera renskötare kan notera kopplingar mellan offentliga samiska organisationers uttalanden om självbestämmande och attacker på renar.
Rasistiska påhopp på samiska barn i skolor av såväl andra barn som av lärare, är andra uttryck som drabbar samer.
Rätt att slå larm
Normalisering av rasism är samhällsfarligt! Därför gör Mathias Kristoffersson rätt när han som renskötare och aktiv inom sociala medier larmar och uttrycker sin oro för sitt folk och sina djur.
De rasistiska attackerna på samer är nämligen lite för frekventa för att kunna bagatelliseras och tillskrivas extremister. Det är också farligt att inte i tid stävja en mycket slarvig sammankoppling mellan rovdjurs, särskilt vargens, bevarande och samernas och rennäringens hot mot detta bevarande.
Ta aktiv ställning
Därför vill vi uppmana Naturskyddsföreningen och andra organisationer att inte bara ta avstånd från att sammankopplas med rasistiska uttalanden där de uttrycks, utan att även aktivt arbeta för att nyansera och förhindra en polarisering mellan samernas näring och rovdjurens bevarande.
Rasism behöver ett klimat för att växa sig stark. Därför räcker det inte bara med att ta avstånd från rasism utan sådana tendenser måste aktivt motverkas, inte bara utanför utan även inom den egna organisationen.
Hur goda intentioner en organisation än har, har historien visat att det inte är möjligt stå helt oberörd och opåverkad när ett samhälle går mot en uppdelning, där vissa folkgrupper marginaliseras.
Ta därför Mathias Kristofferssons varning på största allvar. Den är kanske inte bara en varning utan även ett rop på hjälp.
Åsa Virdi Kroik, doktorand, Uppsala universitet
Elisabete Cátia Suzana, religionsvetare Södertörns högskola
Rannveig Haga, doktor, Södertörns Högskola
Evin Ismail, doktorand, Södertörns Högskola