torsdag 18 april

Här vill Naturvårdsverket lägga död hand över vargförvaltningen

Hittills har 46 vargrevir säkrats under vinterns inventering.
I flera av dem finns så kallat genetiskt viktiga vargar. Om Naturvårdsverket får som verket vill kommer det att bli stora, negativa konsekvenser för djurägare och jägare i dessa områden.

Den senaste statusrapporten från Viltskadecenter kom den 18 mars, och det kommer med all sannolikhet tillkomma ett antal vargrevir i inventeringen. Inventeringsperioden avslutades den 31 mars och länsstyrelsernas arbete ska nu sammanställas.
Klart är att det finns åtminstone sex revir med så kallat genetiskt viktiga vargar. Och i dessa områden kan det läggas en i det närmaste död hand över löshundsjakt och tamdjurshållning, i alla fall om Naturvårdsverket får som verket vill.
För ett par veckor sedan skickade nämligen Naturvårdsverket ut ett förslag på remiss där verket skapat en femårig plan för genetisk förstärkning av den svenska vargstammen. Planen målar upp ett genetiskt katastrofscenario för vargstammen där inga genetiskt viktiga vargar har lyckats reproducera sig med den övriga vargstammen sedan 2008.

Verket föreslår bland annat:
• Ökat skydd för genetiskt viktiga vargar. Till exempel genom annat att efter ett angrepp av genetiskt viktig varg bör betesdjuren tas in nattetid eller flyttas till nattfålla. Väljer djurägaren att inte göra detta ska ytterligare angrepp i samma besättning inte utgöra grund för skyddsjakt.
• Efter ett första angrepp av genetiskt viktig varg på jakthund bör inte angrepp på ytterligare oskyddade hundar i samma område vara grund för skyddsjakt.
• Renhjordar ska om möjligt flyttas i förebyggande syfte, man bör skapa en omfattande bevakning av renhjordar, och om möjligt hägna och utfodra renar.
• Om målen med den genetiska förstärkningen inte uppnåtts 2017 vill Naturvårdsverket ändra sekretessreglerna och ta bort kravet på medgivande från jakträttsinnehavare för utsättning av vargvalpar.

Hård intern kritik
Initierade källor uppger för Svensk Jakt att planen fått mycket hård, intern kritik inom Naturvårdsverket. Och det är långt ifrån bara inom verket som missnöjet är stort. ”Helt galen” kommenterade till exempel Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets Rovdjursråd.
Just nu är förslaget ute på remiss. Jägareförbundet är en av de berörda aktörerna som kommer att lämna sina synpunkter.

Reviren med genetiskt viktiga vargar

Prästskogen Famgrupp Immigrant (hane) Gävleborg
Tunturi Revirm par  Immigrant
(hane)
Dalarna
Vismen Famgrupp  F1 (hane) Värmland/
Örebro 
Björnås Famgrupp F1 (tik) Gävleborg/
Dalarna
Jangen Famgrupp F1 (hane) Värmland
Lortglo Revirm par F1 (hane)
F1(tik) 
Gävleborg/
Dalarna

En immigrant är en invandrad finskrysk varg. En F1 är en första generationens avkomma till en immigrant.

Fakta

För ett år sedan fanns omkring 415 vargar i landet. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev