Nytt förslag: ”Sätt ut vargvalpar utan medgivande”

I ett nytt förslag vill Naturvårdsverket kunna sätta ut djurparksvalpar utan medgivande från jakträttsinnehavare. Arkivbild: Olle Olsson

Inga krav på medgivande från jakträttsinnehavarna för vargutsättning och krav på säkrande av tamdjur under nattetid. Det är några av Naturvårdsverkets nya förslag för genetisk förstärkning av vargstammen.

I ett förslag som Naturvårdsverket nu skickat ut på remiss har man skapat en femårig plan för genetisk förstärkning av den svenska vargstammen.
Planen beskriver ett genetiskt katastrofscenario för vargstammen där inga genetiskt viktiga vargar har lyckats reproducera sig med den övriga vargstammen sedan 2008.
Den beskriver också stora problem med de verktyg man nu har i form av flytt och utsättning av vargar, och den ger också förslag på hur man ska komma till bukt med dessa problem, främst genom ökat skydd för genetiskt viktiga vargar, men också genom nya regler för att underlätta flytt och utsättning.

Förslagen i korthet
Planen föreslår bland annat att efter ett angrepp av genetiskt viktig varg bör betesdjuren tas in nattetid eller flyttas till nattfålla. Väljer djurägaren att inte göra detta ska ytterligare angrepp i samma besättning inte utgöra grund för skyddsjakt.
Vidare föreslår man att efter ett första angrepp av genetiskt viktig varg på jakthund bör inte angrepp på ytterligare oskyddade hundar i samma område vara grund för skyddsjakt.
Ett annat förslag är att renhjordar om möjligt bör flyttas i förebyggande syfte, man bör skapa en omfattande bevakning av renhjordar, och om möjligt hägna och utfodra renar.
Och om målen med den genetiska förstärkningen inte uppnåtts 2017 vill man ändra sekretessreglerna och ta bort kravet på medgivande från jakträttsinnehavare för utsättning av vargvalpar.

Svårigheter med flytt av vuxna vargar
I planen ger Naturvårdsverket en dyster bild av det tidigare arbetet med genetisk förstärkning och man beskriver bland annat en rad problem med flytt av vuxna vargar. Ett av dessa är att vargen etablerar sig i renskötselområde där den blir föremål för skyddsjakt. Naturvårdsverket beskriver också svårigheterna med att få medgivande och att tillvägagångssättet med flyttning blir mycket arbetskrävande och får ett osäkert resultat med nuvarande krav på att vargen ska märkas och följas under en period av två till sex månader på grund av risk att vargen efter en flytt inte blir kvar utan återvänder till renskötselområdet.

Utsättningar av djurparksvalpar
I planen beskriver Naturvårdsverket att det med nuvarande förutsättningar inte är möjligt med utsättning av djurparksvargar. En av orsakerna är det stora motståndet som finns mot utsättningarna i Sverige och Norge och man vill se ändringar av sekretessreglerna så att de som lämnar medgivande till utsättning skyddas av sekretess. Men Naturvårdsverket påpekar att om medgivande inte behövs så finns det möjlighet till ett lyckat resultat av utsättningarna.
Som en bärande del i planen ska medel öronmärkas för utbetalning för skadeförebyggande åtgärder.

Vad tycker du om förslaget?
Naturvårdsverket önskar nu synpunkter på förslaget som finns att läsa i sin helhet här.
Det är framför allt två frågor man önskar synpunkter på.
• Finns det ytterligare åtgärder som enligt er bedömning kan bidra till att nå målet att få genetiskt viktiga vargar att reproducera sig utöver de som anges i planen?
• Ger bilaga 1 tillräckligt stöd för bedömning av hur genetiskt viktiga vargar bör hanteras? (Läs bilaga 1 tillsammans med PM ”En värdering av genetiskt viktiga vargar i Skandinavien).
Du kan läsa mer om hur du lämnar dina synpunkter här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev