fredag 29 mars

Stolpe-Nordin: Glimten av hopp har slocknat

Ordföranden för Jägareförbundet Västmanland, Emil Stolpe-Nordin, säger att vargproblemen i hans län kommer att växa mycket snabbt, nu när jakten inte blir av.

Ordföranden i Jägareförbundet Västmanland, Emil Stolpe-Nordin, är mycket besviken på förvaltningsrättens utslag som stoppar vargjakten i hans län. 
– Nu slocknar den lilla strimma av hopp som tänts i ögonen på de jägare där vargförekomsten har inneburit att deras sätt att leva tagits ifrån dem, säger han.

Emil Stolpe-Nordin framhåller precis som Torbjörn Lövbom i Jägareförbundets rovdjursråd, att man nu måste driva frågan vidare och överklaga till högre instans. Han säger att det är oacceptabelt med ett rättssamhälle som ställer sig över demokratiskt fattade beslut.
– Förvaltningsrättens utslag är hemskt olyckligt. Vi kan redan nu se att vi har fler vargrevir i länet än vad som var känt när länsstyrelsen tog beslut om jakt på sex vargar. En ännu större del av länet kommer nu att bli utsatt för varg, säger Emil Stolpe-Nordin. 

Problemen ökar
Han menar att i takt med det kommer de socio-ekonomiska konsekvenserna för tamdjursägare att bli än mer kännbara.
– Vargarna kommer allt närmre våra jordbrukslandskap där de flesta av tamdjuren finns. Problemen kommer att öka dramatiskt, spår Emil Stolpe-Nordin.
Han känner starkt för de jägare och medlemmar som är verksamma i det vargrevir i nordvästra Västmanland där jakten skulle ske.
– Där har man haft varg i över tio år och många jägare har fått sin jakt och sin livsstil ödelagd. Hos dem tändes en strimma av hopp när länsstyrelsens beslut kom. Att frustrationen är enorm nu är lätt att förstå.

Endast hämmat tillväxt
Jägareförbundet Västmanland har drivit linjen att sex vargar är ett för litet jaktuttag i förhållande till länsstyrelsens förvaltningsplan som slår fast att Västmanland ska ha en föryngring och 1,3–1,5 vargrevir.
– Förra vinterns inventering visade att vi har 3,5 revir. Sedan dess har det blivit fler. Både sett till länet och till rovdjurslänen hade inte jakten minskat vargstammen något, utan endast hämmat tillväxten. Nu får vi en ännu snabbare ökning av stammen, säger Emil Stolpe-Nordin.
– Vi har i landet minst en dubbelt så stor vargstam som riksdag, regering och Naturvårdsverk säger att vi ska ha. Och så stoppas demokratiskt tagna beslut i domstol. Det är upprörande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev