Minimal chans till vargjakt

Foto: Lars-Henrik Andersson

Förvaltningsrätten i Karlstad ser en risk för att domstolsprövningen av årets vargjakt inte är klar innan jakttiden går ut den 15 februari.
– Det är ett omfattande material och komplexa frågor och vi måste följa de regler som finns, säger Rebecka Isaksson, förvaltningsrättsfiskal vid förvaltningsrätten i Karlstad.

Förvaltningsrätternas prövning av årets vargjakt i Värmland, Örebro och Västmanlands län kan i praktiken vara avgjord långt innan det ens hamnat i rättsalen. Beslutet att inhibera och stoppa jakten under rättsprövningen leder för varje dag till ett allt sämre läge för de som ska genomföra jakten.
Jakttiden förkortas och den spårsnö som fanns håller på att töa bort.
– Vi är medvetna om att jakttiden går ut snart, och det är också därför de aktuella målen hanteras med förtur, säger Rebecka Isaksson, förvaltningsrättsfiskal vid förvaltningsrätten i Karlstad.

Nästa del i processen
Parterna i målen som rör Värmland och Örebro län har under de senaste veckorna haft möjlighet att yttra sig. Yttrandeperioden gick ut under tisdagen men det kan enligt förvaltningsrätten inte uteslutas att nya yttranden kommer.
Nya yttranden kan leda till ny kommunikation mellan parterna, där alla ska få möjlighet att komma med nya yttranden.
Samtidigt startar nu nästa del i rättsprocessen. Målen ska beredas och en rätt bestående av tre nämndemän och en juristdomare ska utses. Vilka som kommer att ingå i rätten är ännu inte bestämt. I normala fall följer sedan en rättsprocess där talar vi om veckor eller månader, ibland år, innan ett mål avgörs.
– Ögonblicksbilden just nu är att tiden för att yttra sig har gått ut för de flesta av parterna, men jag kan inte säga när ett avgörande kan komma. För närvarande går det inte att svara på den frågan, men vår avsikt är att så fort det är möjligt komma med ett välövervägt avgörande, säger Rebecka Isaksson.

Vad händer om jakttiden går ut innan ni är klara med prövningen? Kommer målen i så fall att avskrivas?
– Det är inte säkert. Att jakttiden går ut innebär inte per automatik att vi avskriver målen. Rätten får i sådant fall ta ställning till om det finns anledning att pröva frågan trots att jakttiden har löpt ut. Det finns inget intresse från domstolens sida att undvika en sakprövning av överklagandena, säger Rebecka Isaksson.

Enligt källor till Svensk Jakt kan ett beslut angående vargjakten i Västmanland komma tidigast på fredag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev