Svensk Jakt

onsdag 25 maj

Publicerad 22 december 2015 - 08:34 – Uppdaterad 12 januari 2016 - 11:42

Licensjakten på varg överklagas

Beslutet om licensjakt på varg överklagas av miljöorganisationerna, med andra ord riskerar vargjakten återigen att påverkas av rättsprocesser. Foto: Olle Olsson

Beslutet om licensjakt på varg överklagas av miljöorganisationerna, med andra ord riskerar vargjakten återigen att påverkas av rättsprocesser. Foto: Olle Olsson

Beslutet om licensjakt på varg överklagas nu av miljöorganisationerna.
Organisationerna begär även att jakten stoppas fram till dess att förvaltningsrätten kommit med ett beslut.

Som väntat överklagar miljöorganisationerna Världsnaturfonden, Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen samt föreningen Nordulv beslutet om licensjakt på 46 vargar.
Överklagningstiden är tre veckor, även om Naturvårdsverket så sent som igår var osäker på frågan.
– I normalfallet är det tre veckor men det beror på från när man ska räkna tiden utifrån när beslutet kungörs. Det är inte helt lätt att svara på idag men i normalfallet är det tre veckor, uppger Gunilla Ewing Skotnicka, chef för sektionen art- och områdesskydd.

Privatperson överklagar
På måndagseftermiddagen fick Naturvårdsverket in en överklagan, från en privatperson, gällande jakten i Dalarna och Värmland. Senare kom överklaganden in från miljörörelsen.
Beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen i fredags kommer med stor sannolikhet att påverka den planerade licensjakten på varg som startar den 2 januari. Domstolens beslut gör det möjligt att överklaga alla jaktbeslut (både licens- och skyddsjakt) för järv, varg, lodjur och björn till domstol.

Skickas vidare
En överklagan landar först hos Naturvårdsverket som sedan skickar den vidare till respektive förvaltningsrätt: Karlstad (Värmland och Örebro län), Falun (Dalarna och Gävleborg) och Uppsala (Västmanland).
Därefter kommer förvaltningsrätterna göra bedömningen hur fort de hinner handlägga ärendet. Kommer överklagningarna nära inpå jakten kan rätten komma att ta beslut om inhibering, alltså att jakten stoppas i avvaktan på ett slutligt avgörande. Miljöorganisationerna begär inhibition av jaktbeslutet. Inhiberingen kommer då förmodligen överklagas av jägarsidan till kammarrätten.
Sammanfattningsvis råder för tillfället stor osäkerhet om jakten kan starta som planerat den 2 januari. 

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

 

Föreläste om björnen – ett fascinerande vilt

Björn

Visste du att en björns kroppstemperatur kan pendla mellan 31 och 42 grader? Eller att en björn står bättre för en ensam hund jämfört med om två hundar jagar?

Nyheter

Rätt att skyddsjaga varg i Sjundareviret

Förvaltningsrätten anser att länsstyrelsens beslut om skyddsjakt efter en varg i Sjundareviret utanför Södertälje var riktigt. 

Jägareförbundet

45 stämmomotioner – rovdjuren åter i fokus

Hela 45 motioner har lämnats in till Jägareförbundets årsstämma. Efter vinterns turbulens kring vargjakten är det åter igen rovdjursfrågorna som dominerar.

Annons

Jakthundar

Bilen blir snabbt en dödsfälla för hunden

Att lämna hunden i bilen blir snabbt en dödsfälla på sommaren. Hundar blir lätt överhettade eftersom de inte svettas som vi människor.

Webb-TV

Dags för historiska jaktprov på björn

Ingen domare i skogen. Men däremot krav på bland annat hundkameror och GPS-loggar.  Nu talar allt för att jaktprov på björn kommer bli verklighet.

Nyheter

Skattefinansierad vargforskare anklagas för att ha egen agenda

SLU-forskaren Guillaume Chapron har fått drygt fem miljoner från Naturvårdsverket för projektet Claws and laws.

Säl

Jägareförbundet: Licensjakt på säl kan inledas nu

Jägareförbundets förslag till en fungerande sälförvaltning vilar på två ben. En tydlig och förenklad skyddsjakt, samt licensjakt på samtliga tre sälarter.

Nyheter

Svensk Jakt växer – överallt!

Upplagan ökar, hemsidan växer och Svensk Jakt exploderar i de sociala medierna.

Vapen & skytte

Gustav kan få jaga i höst – om polisen löser rekryteringen

När farfar gick bort ville Gustav ta tag i jaktintresset igen, men polisens handläggningstider riskerar jaktsäsongen.

Jägareförbundet

Hård kritik mot skyddsjaktsbeslut på säl

En skur av frågor mötte Naturvårdsverkets handläggare Emil Ekström när han på Kustrådets möte försvarade verkets senaste beslut om skyddsjakt på säl.

Debatt

”Björnar ska fällas av jägare”

”Vi anser att majoriteten av de björnar som ska fällas i länet ska fällas under ordinarie jakt av jägare. Skyddsjakt ska vara ett undantag.”

Jägareförbundet

Sista mötet med Kustrådet

Jägareförbundets Kustråd i nuvarande form upphör. Sista mötet med Kustrådet håll för närvarande under två dagar några mil söder om Kalmar.

Nyheter

Fortsatt låg björntilldelning

Höstens björntilldelning i Norrbotten kommer att ligga på ungefär samma nivå som i fjol. Då fick 35 björnar skjutas och 22 björnar fälldes under skyddsjakt.

Nyheter

Dödshot vid jaktprov gav villkorlig dom

En markägare i trakterna av Sävsjö som med sitt hagelgevär hotat två jägare på jaktprov döms till villkorlig dom, motsvarande tre månaders fängelse.

Jakthundar

Kraftig ökning av ormbett

Dubbelt så många hundar har blivit ormbitna i år.

Jägareförbundet

Folke Fagerlund kandiderar mot Monika Stridsman

Folke Fagerlund kommer att ställa upp för omval till Jägareförbundets styrelse. Valberedningens förslag var att Monika Stridsman skulle ersätta Fagerlund.

Webb-TV

Nytt från Jaktkunskap – jakt på hjort och mufflon

Jaktkunskap har gett ut sitt fjärde program. Det handlar om jakt på dov- och kronvilt samt mufflonfår.

Debatt

”Ska vi inte få jaga ungräv på sommaren?”

”I sitt försvar för förslaget att välja in Monika Stridsman som styrelseledamot till Jägareförbundets förbundsstyrelse, uttalar sig valberedningens ordförande mot beståndsreglerande jakt.”

Klicka här för att få hem Svensk Jakt du också!

Prenumerera på Svensk Jakts nyhetsbrev.
Brevet mejlas ut alla vardagar