Svensk Jakt

lördag 30 juli

Publicerad 22 december 2015 - 08:34 – Uppdaterad 12 januari 2016 - 11:42

Licensjakten på varg överklagas

Beslutet om licensjakt på varg överklagas av miljöorganisationerna, med andra ord riskerar vargjakten återigen att påverkas av rättsprocesser. Foto: Olle Olsson

Beslutet om licensjakt på varg överklagas av miljöorganisationerna, med andra ord riskerar vargjakten återigen att påverkas av rättsprocesser. Foto: Olle Olsson

Beslutet om licensjakt på varg överklagas nu av miljöorganisationerna.
Organisationerna begär även att jakten stoppas fram till dess att förvaltningsrätten kommit med ett beslut.

Som väntat överklagar miljöorganisationerna Världsnaturfonden, Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen samt föreningen Nordulv beslutet om licensjakt på 46 vargar.
Överklagningstiden är tre veckor, även om Naturvårdsverket så sent som igår var osäker på frågan.
– I normalfallet är det tre veckor men det beror på från när man ska räkna tiden utifrån när beslutet kungörs. Det är inte helt lätt att svara på idag men i normalfallet är det tre veckor, uppger Gunilla Ewing Skotnicka, chef för sektionen art- och områdesskydd.

Privatperson överklagar
På måndagseftermiddagen fick Naturvårdsverket in en överklagan, från en privatperson, gällande jakten i Dalarna och Värmland. Senare kom överklaganden in från miljörörelsen.
Beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen i fredags kommer med stor sannolikhet att påverka den planerade licensjakten på varg som startar den 2 januari. Domstolens beslut gör det möjligt att överklaga alla jaktbeslut (både licens- och skyddsjakt) för järv, varg, lodjur och björn till domstol.

Skickas vidare
En överklagan landar först hos Naturvårdsverket som sedan skickar den vidare till respektive förvaltningsrätt: Karlstad (Värmland och Örebro län), Falun (Dalarna och Gävleborg) och Uppsala (Västmanland).
Därefter kommer förvaltningsrätterna göra bedömningen hur fort de hinner handlägga ärendet. Kommer överklagningarna nära inpå jakten kan rätten komma att ta beslut om inhibering, alltså att jakten stoppas i avvaktan på ett slutligt avgörande. Miljöorganisationerna begär inhibition av jaktbeslutet. Inhiberingen kommer då förmodligen överklagas av jägarsidan till kammarrätten.
Sammanfattningsvis råder för tillfället stor osäkerhet om jakten kan starta som planerat den 2 januari. 

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

 

Kampanj ska hjälpa polisen stoppa naturbrott

1/8
Polisen har stora ytor att täcka i fjällvärlden. I södra Sverige motsvarar området flera län.
Foto: Lars-Henrik Andersson

Illegal jakt

Två poliser ska bevaka en yta stor som Skåne och Blekinge. Här kan fågeläggstjuvar härja tämligen ostört.

Nyhet

Fotokurs: Vilken kamera ska du välja?

Tidigare fanns i princip bara två typer av digitala kameror: kompaktkameror och spegelreflex-systemkameror. Gränsen mellan dem har emellertid börjat att suddas ut.

Quiz

Testa dig själv: Vad kan du om predatorerna?

Predatorkontroll är en given beståndsdel i en seriös viltvårdssatsning. Vad kan du om predatorernas påverkan på viltstammarna?

Annons

Jakthundar

Aco – jakthund mot alla odds

Drevern Aco var nära att dö vid ­födseln. Dessutom såldes han till en annan jägare som ångrade sig. ”Det här är nog den bästa drevern jag haft”, säger Leif Andersson.

Älg

Svart på vitt om udda älg

De har beskrivits som spök- och sagoälgar, men de är högst ­verkliga. Vita älgar förekommer i framför allt Värmland.

Älg

Vuollerim-älgen var bara sex år

Den 9 september 1982 fällde Leif Jacobsson, Vuollerim, en älgtjur med gigantisk hornkrona. Trofén mättes till 420, 2 poäng. Ändå var älgtjuren bara sex år!

Nyheter

Misstänkt CWD-fall var falskt alarm

Älgen som under förra veckan hittades i Ekshärad var inte smittad av CWD. Enligt Sveriges Radio Värmland har SVA undersökt hjärnan på den döda älgen utan att finna spår av det fruktade och smittsamma sjukdomen.

Jakthundar

Löshundsjakten kan hotas av otillåten hundanvändning

De allra flesta jägare tar nog löshundsjakten för given. Men Jägareförbundet varnar för att otillåten hundanvändning kan leda till hårdare detaljregler.

Webb-TV

Så använder du rätt skjutstöd för din jakt

Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth visar i fyra kortfilmer hur du använder olika skjutstöd i varierande jaktsituationer.

Webb-TV

Bonusmaterial: Se webb-tv när storbocken fälls

En av Sveriges bästa och kanske tätaste rådjursstammar finns på Norderön i Storsjön, Jämtland. Se när en storbock fälldes på ön vid fjolårets jaktpremiär.

Vildsvin

Tips: Så skjuter du rätt vildsvin

Att avgöra ett vildsvins egentliga storlek är inte alldeles enkelt. Här kommer ett tips som kan underlätta bedömningen!

Nyheter

Förvaltningsrätten stoppar inte björnjakten

Förvaltningsrätten avslår Naturskyddsföreningen överklagan av licensjakten på björn i Gävleborg. Björnskådaren som också överklagade länsstyrelsens beslut har inte talerätt, anser Förvaltningsrätten.

Viltvård

Fångsttips: Leta reda på minklyorna

Konsten att fånga mink är konsten att hitta bra fångstplatser! Sommaren är rätt tid att inventera markerna.

Nyheter

Brexit kan påverka vapendirektivet

EU:s utskott för den inre marknaden har sagt sitt i frågan om vapendirektivet. Torbjörn Larsson, förste vice ordförande i Jägareförbundet, tror EU-parlamentet delvis är påverkat av brexit och är mer lyhörda för synpunkter utifrån.

Webb-TV

Webb-tv: Så träffar du rätt på älgbanan

Jägareförbundets skytteinstruktör Ted Lagrelius berättar hur du ska tänka när du skjuter på älgbanan.

Nyheter

Sälexplosionen: Sämre hälsa bland sälar

Sälstammen växer med mellan fem till nio procent varje år. Det har lett till en försämring av tillståndet för sälarna. Hos gråsäl har späcktjockleken minskat, vilket kan förklaras med ökad konkurrens om födan.

Vildsvin

Fler vildsvin än älgar fälldes av jägarna

Jaktsäsongen 2014/2015 fälldes det fler vildsvin än älgar i Sverige.

Webb-TV

Så lyckas du med eftersöket

Ett eftersök ställer stora krav på både jägare och hund. På Jägareförbundets kurser får deltagarna lära sig hur svårigheterna övervinns.

Klicka här för att få hem Svensk Jakt du också!

Prenumerera på Svensk Jakts nyhetsbrev.
Brevet mejlas ut alla vardagar