Svensk Jakt

måndag 27 juni

Publicerad 22 december 2015 - 08:34 – Uppdaterad 12 januari 2016 - 11:42

Licensjakten på varg överklagas

Beslutet om licensjakt på varg överklagas av miljöorganisationerna, med andra ord riskerar vargjakten återigen att påverkas av rättsprocesser. Foto: Olle Olsson

Beslutet om licensjakt på varg överklagas av miljöorganisationerna, med andra ord riskerar vargjakten återigen att påverkas av rättsprocesser. Foto: Olle Olsson

Beslutet om licensjakt på varg överklagas nu av miljöorganisationerna.
Organisationerna begär även att jakten stoppas fram till dess att förvaltningsrätten kommit med ett beslut.

Som väntat överklagar miljöorganisationerna Världsnaturfonden, Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen samt föreningen Nordulv beslutet om licensjakt på 46 vargar.
Överklagningstiden är tre veckor, även om Naturvårdsverket så sent som igår var osäker på frågan.
– I normalfallet är det tre veckor men det beror på från när man ska räkna tiden utifrån när beslutet kungörs. Det är inte helt lätt att svara på idag men i normalfallet är det tre veckor, uppger Gunilla Ewing Skotnicka, chef för sektionen art- och områdesskydd.

Privatperson överklagar
På måndagseftermiddagen fick Naturvårdsverket in en överklagan, från en privatperson, gällande jakten i Dalarna och Värmland. Senare kom överklaganden in från miljörörelsen.
Beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen i fredags kommer med stor sannolikhet att påverka den planerade licensjakten på varg som startar den 2 januari. Domstolens beslut gör det möjligt att överklaga alla jaktbeslut (både licens- och skyddsjakt) för järv, varg, lodjur och björn till domstol.

Skickas vidare
En överklagan landar först hos Naturvårdsverket som sedan skickar den vidare till respektive förvaltningsrätt: Karlstad (Värmland och Örebro län), Falun (Dalarna och Gävleborg) och Uppsala (Västmanland).
Därefter kommer förvaltningsrätterna göra bedömningen hur fort de hinner handlägga ärendet. Kommer överklagningarna nära inpå jakten kan rätten komma att ta beslut om inhibering, alltså att jakten stoppas i avvaktan på ett slutligt avgörande. Miljöorganisationerna begär inhibition av jaktbeslutet. Inhiberingen kommer då förmodligen överklagas av jägarsidan till kammarrätten.
Sammanfattningsvis råder för tillfället stor osäkerhet om jakten kan starta som planerat den 2 januari. 

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

 

Kräver mer pengar för eftersök

Värdet och svårighetsgraden vid eftersök på älg och vildsvin i förhållande till övriga arter motiverar inte differentierade ersättningsnivåer, anser Svenska Jägareförbundet. Foto: Martin Källberg

Värdet och svårighetsgraden vid eftersök på älg och vildsvin i förhållande till övriga arter motiverar inte differentierade ersättningsnivåer, anser Svenska Jägareförbundet. Foto: Martin Källberg

Jägareförbundet

700 kronor för trafikeftersök. 3.000 kronor i månaden till länsansvarig eftersöksjägare och 1.000 kronor i månaden till kretsansvariga jägare. Det begär Jägareförbundet av Naturvårdsverket.

Vapendirektivet

Politiker om vapenfrågor då och nu

Vad svarade ansvariga politiker på ett antal vapenfrågor i mars 2014? Och vad svarar de nu? Svensk Jakt har i en enkät ställt samma frågor till ledamöter i riksdagens justitieutskott som vi gjorde för drygt två år sedan.

Opinion

Varför granskas inte de ”gröna” makthavarna?

Lantbrukare, skogsägare och jägare blir ifrågasatta medan de ”gröna” makthavarna slipper granskning, skriver förbundsordförande Björn Sprängare.

Annons

Opinion

Nödvändig väckarklocka för EU

Nu röstar Storbritannien om sin framtid i EU: Brexit eller Bremain? Oavsett utfall kan man hoppas att det blir startskottet för ett reformerat EU.

Klövvilt

Regeringen föreslår förbud mot utfodring av vilt

Regeringen föreslår ett förbud mot, eller villkor för utfodring av vilt. Riktlinjerna väntas vid årsskiftet.

Klövvilt

LRF gör tummen upp för utfodringsförbud

Regeringen vill förbjuda eller begränsa utfodringen av vilt. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, gör tummen upp.

Nyheter

Regeringen går emot riksdagen: ”Viltkameror kräver tillstånd”

Riksdagen ville att regeringen skulle införa ett undantag från tillståndsplikten när det gällde kameraövervakning vid vildsvinsåtlar. Regeringen tyckte tvärtom.

Ungdom

Succé för rekordstort jaktläger

Nästan 60 barn och ungdomar deltog när Jägareförbundet Dalarna och Älvdalens utbildningscentrum arrangerade läger i tre dygn.

Nyheter

Idag tas Naturvårdsverket bort ur överprövningskedjan

Idag, den 20 juni, träder ändringarna i jaktförordningen i kraft och överprövningar av jaktbeslut för skyddade djur går till förvaltningsrätterna.

Jakthundar

Ta med hunden på utlandsresan

Ska du på utlandssemester i sommar? Olika regler kan gälla för att kunna ta med hunden beroende på vart resan går.

Nyheter

Tredje vargangreppet i Gräsmark

Brandsbols gård i Gräsmark har drabbats av den tredje vargattacken på sex dagar. Natten till lördag var vargen tillbaka i hagen och dödade ytterligare fyra får.

Eftersök

En paragraf för jägaren att älska

Linköpings tingsrätts friande dom i ett åtal om otillräckligt eftersök, där man slår fast att det vid gåsjakt räcker ha en apporterande hund på plats inom tio minuter, har väckt många reaktioner. Vad gäller egentligen?

Nyhet

Brand i eftersöksjägarens bil

TEXTEN HAR UPPDATERATS. Natten efter ännu ett eftersök på en trafikskadad varg har Mattias Heed fått sin bil totalförstörd av en brand. Eftersöksjägaren drabbades i januari av dödshot och skadegörelse när han avlivade en trafikskadad varg.

Vapen & skytte

Moment 22 vid köp av ljuddämpare

Mats Nilsson har fastnat i ett moment 22 efter att ha beställt en ljuddämpare. Under polisens långa handläggningstid har vapenhandlaren blivit uppköpt och den nya ägaren får inte lämna ut dämparen.

Varg

Mats miste vart femte får till vargen

En vargattack med totalt tolv döda får avbröt i går eftermiddag försommaridyllen på Brandsbols gård utanför Gräsmark i Värmland.

Jägareförbundet

Absurda följder av EU:s vapenbeslut

Vådan av att ta beslut på undermåliga underlag märks i ministerrådets slutliga text om ett nytt vapendirektiv för EU:s medlemsländer.

Webb-TV

Svensk Jakt testar Blaser F16

Se när Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth testar Blaser F16.

Debatt

”Ygeman sprider dimridåer”

Den senaste tiden har media uppmärksammat arbetet med EU:s nya vapendirektiv och vilka konsekvenserna kan bli för jägare och sportskyttar.

Klicka här för att få hem Svensk Jakt du också!

Prenumerera på Svensk Jakts nyhetsbrev.
Brevet mejlas ut alla vardagar