Svensk Jakt

måndag 25 juli

Publicerad 01 januari 2016 - 12:59 – Uppdaterad 16 februari 2016 - 10:35

Här följer du vargjakten

2 januari drar licensjakten på varg igång i Dalarna och Gävleborg. Här kommer vi löpande att rapportera hur jakten går.

6 februari

13.30. En varg fälld i Åmot-Ockelboreviret. En varg återstår att fälla.

1 februari

Vargjakten utökas i Gävleborg. Ytterligare två vargar får fällas.

20 januari

09.38. Licensjakten på varg avlyst i Dalarna. Jakten stoppas eftersom länsstyrelsen bedömer att samtliga vargar i Lövsjöreviret nu är fällda.

18 januari

12.00 Det finns fortfarande en varg kvar på tilldleningen i Lövsjöreviret. Och vi väntar fortfarande på avgörande i målen om licensjakt på varg. Landets förvaltningsdomstolar har ännu inte avgjort målen.

13 januari

10.36. Fortfarande inget besked när Förvaltningsrätten i Karlstad tar ställning till licensjakten på varg.
08.45.
Det bedrivs för närvarade ingen organiserad vargjakt i Lövsjöreviret. ”Troligen händer inget förrän kommande helg om inte någon av slump ramlar över färskt vargspar”, meddelar jägare från området.

12 januari

14.32. Det är oklart om det finns någon mer varg att jaga i Lövsjöreviret i Dalarna. Klart är däremot att det finns en varg kvar på tilldelningen i området.
I Åmot/Ockelboreviret finns det minst två vargar kvar i familjegruppen, men där är jakten avlyst då samtliga sex vargar på tilldelningen har fällts. Det är osäkert om länsstyrelsen i Gävleborgs län kommer fatta beslut om utökad jakt i reviret.
Osäkert är också när förvaltningsrätten i Karlstad fattar beslut om licensjakten på varg i Värmland och Örebro. Tidigare sades att beslut skulle komma senast 15 januari, men nu svävar rätten på målet och domen kan försenas ytterligare. 

11 januari

12.39. Det återstår en varg av licensjakten i Dalarna och Gävleborg. Vargen ska fällas i Lövsjöreviret. Samtidigt väntas förvaltningsrätten i Karlstad den här veckan fatta beslut om licensjakt på varg ska tillåtas i enlighet med riksdagens, länsstyrelsernas och Naturvårdsverkets beslut. 

9 januari

14.22. VARGJAKTEN AVLYST inom Åmot/Ockelboreviret. Detta efter att den sjätte och sista vargen på tilldelningen fällts. Redan nu står det dock klart att det finns varg kvar i reviret.
14.00.
En varg fälldes nyss i Åmot/Ockelboreviret. Det återstår nu en varg på tilldelningen i både Åmot/Ockelbo- samt Lövsjöreviret.

8 januari

21.37. Den påskjutna vargen är oskadad och länsstyrelsen i Gävleborgs län meddelar att det återstår två vargar på tilldelningen i Åmot/Ockelboreviret.
I Dalarna meddelar länsstyrelsen att myndigheten minskar jaktområdet i Lövsjöreviret. Det är den norra delen som dras bort från jaktområdet, detta för att undvika att skjuta andra vargar än de som finns i Lövsjöreviret. Besök länsstyrelsen hemsida för den nya jaktkartan.
16.33.
Samtliga tre vargar som sköts i Åmot/Ockelbo idag var ungvargar. Det handlar om två tikvargar och en hanvarg. Vargarna sköts för hund. Här kan du läsa mer om vad en vargforskare anser om vargjakt med hund.
Även en fjärde varg påsköts under dagen. Ett utförligt eftersök har gjorts och det finns inga tecken på att den träffats av skottet. Länsstyrelsen kommer sannolikt att friskförklara vargen inom kort.

13.49. Länsstyrelsen avvaktar resultatet av eftersöket, tillsvidare är den påskjutna vargen avräknad. Sammanlagt är alltså fem vargar avräknade och en varg återstår av tilldelningen i Gävleborg.
13.05.
Tre vargar fälldes på kort tid i Åmot/Ockelboreviret. Dessutom är en fjärde varg påskjuten och eftersök pågår. Det återstår nu bara en varg på tilldelningen i reviret.
I Lövsjöreviret återstår en varg av tilldelningen.
12.33.
Jakt pågår men fortrafande är ingen varg fälld under dagen. I väntan på att vargarna ska gå i pass tipsar vi om en ny artikel där Svensk Jakt kan lugna en vargjaktskritisk markägare.
08.16.
Först barmark och när snön kom har vargarna varit utanför de tillåtna jaktområdet. Jägarna i Åmot/Ockelbo har sannerligen inte haft lyckan med sig de första dagarna av vargjakten. Men nu kan det finnas förutsättningar för att  det vänder för igår eftermiddag gick sex vargar in i jaktområdet. Det är dock okänt om vargarna finns kvar i området.

7 januari

14.40. Den varg som häromdagen fälldes i Gävleborg var en vuxen hane på 43,7 kilo. Det kan eventuellt vara den varg som ställt till med stora problem i närheten av Järbo under hösten – och som varit föremål för skyddsjakt
13.50.
Det rapporteras om svinkalla förhållanden vid jakten i Lövsjöreviret. Det är oklart om det finns någon mer varg i reviret, men sannolikt finns en kvar. Klart är i alla fall att jägarna fällt sju vargar på sex jaktdagar och att lapptyg varit en viktig faktor till att jakten blivit så effektiv. 
13.25.
Ännu en varg fälld i Lövsjöreviret, Dalarna. Det här var den sjunde vargen av en tilldelning om åtta djur som fälldes vid årets jakt. 
08.59. I Åmot/Ockelboreviret bedrivs ingen vargjakt just nu. Vargarna är utanför det tillåtna området och får därför inte jagas. Minst fem men sannolikt fler vargar finns i reviret.

6 januari

10.27. Varg nummer sex fälld inom Lövsjöreviret. Nu återstår två vargar av tilldelningen. 
09.57.
En varg fälldes nyss inom Lövsjöreviret. Det här var den femte vargen som fälldes i området och det återstår nu tre vargar på tilldelningen.
09.05.
Länsstyrelser Dalarna utökar jaktområdet i den södra delen av Lövsjöreviret. Anledningen är att varg i reviret har uppehållig sig utanför jaktområdet. Länsstyrelsen har inte ändrat kartbilden över jaktområdet på sin hemsida så var de exakta gränserna går numera är oklart för redaktionen. Kartan ovan är bara ungefärlig. Ta kontakt med länsstyrelsen Dalarna för exakta gränser.

5 januari

15.05. Vargjakten börjar så smått avrundas för idag.
10.38
Vargen fälldes i den västra delen av jaktområdet. På annan plats i området spåras just nu fyra vargar. Det finns nu spårsnö i och enligt folk på plats finns det väldigt gott om varg inom jaktområdet.
10.34.
Den första vargen är nu fälld i Åmot/Ockelboreviret. Därmed återstår fem vargar att fälla i området.
08.38. Spårning pågår i de båda jaktområdena. I Gävleborg har det tillåtna vargjaktsområdet justerats en smula. Svensk Jakt skrev om det på måndagskvällen. Naturligtvis går det inte att jaga varg med hänvisning till kartan här ovan, där är gränserna bara ungefärligt inritade.

4 januari

13.25. Bristen på snö försvårar vargjakten i Åmot/Ockelboreviret. Varg har varit igång i området, men de vargarna är för tillfället utanför det tillåtna jaktområdet.
12.19.
I Lövsjöreviret har man inte hittat några vargspår inom jaktområdet idag. 
12.18.
Vargjakt pågår i Åmot/Ockelbo-reviret.
08.53.
En ny jaktdag tar form. Spårning pågår i jaktområdena.

3 januari

16.00. Under dagen har jägarna haft vargar på benen även i Åmot/Ockelbo-reviret. Trots att spårsnö i det närmaste saknas fick de ett uppslag I Ockelbo/Åmotområdet under morgonen och jakten har bedrivits med hund.
– Vi bedömer att det är fyra vargar som vi haft jakt på. Jägarna har sett varg flera gånger men inget skott har avlossats, säger Per Mellström, presstalesman för vargjägarna.
Även mer söderut inom det tillåtna området har vargspår siktats, men inte heller där har någon varg fällts under dagen.
– Nya tag imorgon, konstaterar Per Mellström.
15.30.
Jakten är avblåst för idag inom Lövsjöreviret.
14.31. Åter till vargjakten. I Åmot/Ockelbo fortgår jakten, trots brist på snö har jägarna haft kontakt med varg under dagen.
14.17. Mejl till en av tidningens journalister. Så här lyder mejlet: ”Hej. Fick denne jägare fler machopoäng nu efter er artikel? Känner ni er tuffa efter hans mord på en oskyldig björn? Blir ni sexuellt upphetsade nu med kadaverbilderna?
Jag tänkte ge er ett tips: skicka allt detta och be dom publicera det i riksmedierna för Sverige börjar hata er mer och mer vilket självklart glädjer mig med flera. Så lata er inte nu.:
Ha det!” 
Johnny "Puma" Höglin

12.16. Den passkytt som fällde två vargar i Lövsjöreviret var ute på vargjakt för första gången. Plötsligt fick han se en mindre älgtjur komma springande för livet. Hack i häl kom en varg. Älgfjolingen kastade sig över lapptyget som användes vid jakten men vargen, en tik, kastade för tyglinan. Då sköt passkytten vargen. Strax efter kom ytterligare en varg, en vuxen hane, i samma pass. Även den fälldes av passkytten.

11.45. Tre vargar sköts på kort tid i Lövsjöreviret på söndagsförmiddagen. Vargarna är fällda av två olika skyttar. Spårare har på förmiddagen gått efter fyra vargar och tre av dem fälldes av passkyttar med kort tidsintervall. De fällda vargarna är två vuxna hanar samt en vuxen tik.
Totalt är nu fyra vargar fällda i Lövsjöreviret. Det återstår fyra vargar på tilldelningen i området.

09.20. Vargjakten igång dag två i Lövsjöreviret. Ett 60-tal jägare ute fördelade på 4-5 jaktlag. Två vargar inringade. Inga aktivister. Bra väderförhållanden nysnö sju minus och lätt fallande snö.
08.55. Vargjägarna är på väg ut på pass. I Lövsjöreviret deltar totalt ett 60-tal jägare. I Åmot/Ockelboreviret är snö fortfarande en bristvara, vilket försvårar jakten avsevärt.

2 januari

18.16. Det var bistra miner på torget i Karlstad idag när drabbade glesbygdsbor protesterade mot den stoppade vargjakten. 

15.28. Tyvärr har löshundsjakten 2016 fått en mörk start. Redan den 2 januari vargdödades den första hunden.
14.53.
Enligt uppgifter till Svensk Jakt sköts vargen i Lövsjöreviret när den var i full färd med att jaga rådjur.
13.48.
 Jakt har under dagen bedrivits på fyra vargar i Lövsjöreviret. Den varg som fälldes betecknas som ”en eftersläntare till de fyra och som oväntat dök upp när det egentligen inte var så hett”.
13.28.
Inom Åmot/Ockelboreviret har ingen varg fällt hittills. Det saknas snö i området men enligt Per Mellström, pressansvarig för jakten i området, har ett stort antal jägare ändå suttit ute och vakat under dagen. ”Engagemanget är stort för att fälla varg i området”, konstaterar han. 
13.23.
Varg fälld! Den första vargen vid årets licensjakt har fällts. Det handlar om en varg i Lövsjöreviret, Dalarna. Därmed återstår sju vargar på tilldelningen i området. 
13.05.
Hundratals besvikna slöt upp vid demonstrationen i Torsby på förmiddagen. Läs mer här! 
11.05. 
I Torsby och Örebro har demonstrationerna mot den stoppade vargjakten inletts. Svensk Jakt är på plats i Torsby.


09.57. Rapporter från områden där vargjakten stoppats berättar om perfekta jaktförhållanden med nysnö och minusgrader. Och, dessvärre, oerhörda mängder vargspår.
09.37.
På grund av den stoppade vargjakten i Värmland och Örebro län kommer tre demonstrationer arrangeras idag. Klockan 11.00 i Torsby, samma tid i Örebro samt klockan 15.00 i Karlstad. Svensk Jakt finns på plats och kommer att rapportera från ett par av demonstrationerna.
09.10.
I Lövsjöreviret finns det spårsnö, vilket är en förutsättning för effektiv jakt på varg. I Åmot/Ockelbo-området saknas däremot ännu snö.
09.00.
Vargjakten är igång i två revir: Åmot/Ockelbo i Gävleborg samt Lövsjöreviret i Dalarna. Ännu har dock ingen varg skjutits.
Ingen har förmodligen missat den juridiska cirkusen inför jakten där jakt på varg inhiberats, stoppats, i landets vargtätaste län Värmland samt länen Västmanland och Örebro. Svensk Jakt har skrivit massor av artiklar i ämnet, de hittar du här nedanför.

1 januari 

Vi väntar på att licensjakten på varg inleds. I Lövsjöreviret, Dalarna, finns snö. I skrivande stund är det barmark som råder i Åmot/Ockelbo.

Viktiga punkter innan vargjakt inleds

1. Läs igenom berörd länsstyrelses beslut om vargjakt innan jaktens inleds. Länkar till besluten hittar du på denna sida.
2. Jakt får inte bedrivas utan att en ansvarig jaktledare är utsedd innan varje jakttillfälle. Vid ensamjakt är den ensamme jägaren jaktledare. Är du jaktledare ska du registrera dig hos Naturvårdsverket samt hos berörd länsstyrelse.
3. Jaktledaren ska före jaktens början informera samtliga jaktdeltagare om villkoren för jakten, kommunikationsbestämmelser, otillåtna skjutriktningar, gränsförhållanden samt om övriga regler som kan behövas för jaktens genomförande. Jaktledaren ska vidare informera om skyldigheten att inneha vapenlicens och giltigt statligt jaktkort.
4. Jaktledaren ska informera skytten om dennes ansvar att rapportera fälld eller påskjuten varg till länsstyrelsen.
5. Jaktledaren ska inför varje jakttillfälle försäkra sig om att en hund som är särskilt tränad i att spåra skadat vilt ska kunna finnas på skottplatsen inomhögst två timmar från påskjutningen.
6. Jaktledaren ska informera varje jaktdeltagare om riskerna med skadskjutning av varg och uppmana jaktdeltagarna att endast skjuta rena sidoskott mot stillastående vargar.
7. Jaktledaren ska informera varje jaktdeltagare om att han/hon bör vara ansvarsförsäkrad, bör bära röda band eller motsvarande kännetecken under jakten samt att han/hon årligen före jakten förvissat sig om att vapnet är inskjutet och att han/hon har tillräcklig skjutskicklighet för att bedriva jakt efter varg.
8. Jaktledaren ska ansvara för att kommunikationsvägarna under jakten säkerställer att villkoren för jakten efterlevs.
9. Jaktledaren ska minst en gång i timmen informera sig om hur många djur som återstår av tilldelningen i det område där jakt efter varg bedrivs.
10. Se till att bara skjuta säkra skott. Varken vargar eller annat vilt ska utsättas för onödigt lidande.

Fakta

Enligt beslut från landets länsstyrelsen skulle 46 vargar fällas i de fem länen Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Värmland och Örebro.
Efter ett antal vändor i sex olika domstolar har vargjakten inhiberats, stoppats, i Värmland, Örebro och Västmanland. 
14 vargar får skjutas i Dalarna och Gävleborg. Jakten får pågå som längst till och med den 15 februari.

 

Vuollerim-älgen var bara sex år

Leif Jacobssons rekordhorn hade följande mått (centimeter): stångomkrets 22,3 respektive 22,5, utlägg 137,6, hornlängd 121,7 respektive 121,2, skovelbredd 38,3 respektive 38,8, taggarnas medellängd 14,9 och taggantalet 26. Slutpoäng 420,2 (svenskt rekord). Foto: Edvin Nilsson/N

Leif Jacobssons rekordhorn hade följande mått (centimeter): stångomkrets 22,3 respektive 22,5, utlägg 137,6, hornlängd 121,7 respektive 121,2, skovelbredd 38,3 respektive 38,8, taggarnas medellängd 14,9 och taggantalet 26. Slutpoäng 420,2 (svenskt rekord). Foto: Edvin Nilsson/N

Älg

Den 9 september 1982 fällde Leif Jacobsson, Vuollerim, en älgtjur med gigantisk hornkrona. Trofén mättes till 420, 2 poäng. Ändå var älgtjuren bara sex år!

Nyheter

Misstänkt CWD-fall var falskt alarm

Älgen som under förra veckan hittades i Ekshärad var inte smittad av CWD. Enligt Sveriges Radio Värmland har SVA undersökt hjärnan på den döda älgen utan att finna spår av det fruktade och smittsamma sjukdomen.

Jakthundar

Löshundsjakten kan hotas av otillåten hundanvändning

De allra flesta jägare tar nog löshundsjakten för given. Men Jägareförbundet varnar för att otillåten hundanvändning kan leda till hårdare detaljregler.

Annons

Webb-TV

Så använder du rätt skjutstöd för din jakt

Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth visar i fyra kortfilmer hur du använder olika skjutstöd i varierande jaktsituationer.

Webb-TV

Bonusmaterial: Se webb-tv när storbocken fälls

En av Sveriges bästa och kanske tätaste rådjursstammar finns på Norderön i Storsjön, Jämtland. Se när en storbock fälldes på ön vid fjolårets jaktpremiär.

Vildsvin

Tips: Så skjuter du rätt vildsvin

Att avgöra ett vildsvins egentliga storlek är inte alldeles enkelt. Här kommer ett tips som kan underlätta bedömningen!

Nyheter

Förvaltningsrätten stoppar inte björnjakten

Förvaltningsrätten avslår Naturskyddsföreningen överklagan av licensjakten på björn i Gävleborg. Björnskådaren som också överklagade länsstyrelsens beslut har inte talerätt, anser Förvaltningsrätten.

Viltvård

Fångsttips: Leta reda på minklyorna

Konsten att fånga mink är konsten att hitta bra fångstplatser! Sommaren är rätt tid att inventera markerna.

Nyheter

Brexit kan påverka vapendirektivet

EU:s utskott för den inre marknaden har sagt sitt i frågan om vapendirektivet. Torbjörn Larsson, förste vice ordförande i Jägareförbundet, tror EU-parlamentet delvis är påverkat av brexit och är mer lyhörda för synpunkter utifrån.

Webb-TV

Webb-tv: Så träffar du rätt på älgbanan

Jägareförbundets skytteinstruktör Ted Lagrelius berättar hur du ska tänka när du skjuter på älgbanan.

Nyheter

Sälexplosionen: Sämre hälsa bland sälar

Sälstammen växer med mellan fem till nio procent varje år. Det har lett till en försämring av tillståndet för sälarna. Hos gråsäl har späcktjockleken minskat, vilket kan förklaras med ökad konkurrens om födan.

Vildsvin

Fler vildsvin än älgar fälldes av jägarna

Jaktsäsongen 2014/2015 fälldes det fler vildsvin än älgar i Sverige.

Webb-TV

Så lyckas du med eftersöket

Ett eftersök ställer stora krav på både jägare och hund. På Jägareförbundets kurser får deltagarna lära sig hur svårigheterna övervinns.

Juridik

Ändrad jaktlag kan förbjuda utfodring

Jaktlagen kan ändras för att förbjuda eller villkora utfodring av främst vildsvin och hjort.

Jakt

10 jägartips – det här kan du göra i sommar

Här listar vi förslag på vad du kan sysselsätta dig med i sommar, i fall du skulle bli less att ligga på stranden och lapa sol.

Nyheter

Sjuk älg hittad i Värmland

En avmagrad och mycket sjuk älgko upptäcktes under veckan i värmländska Ekshärad. Älgkon ska nu obduceras på SVA som ett misstänkt fall av CWD.

Nyhet

Fotokurs för jägare

Häng med på Svensk Jakts fotograferingskurs och bli en bättre jakt- och naturfotograf.

Jakthundar

Blött är bra för hunden

Att låta hunden simma är en utmärkt sommarträning som är snäll mot lederna och som håller igång en stor del av kroppens muskler.

Klicka här för att få hem Svensk Jakt du också!

Prenumerera på Svensk Jakts nyhetsbrev.
Brevet mejlas ut alla vardagar