Svensk Jakt

torsdag 26 maj

Publicerad 01 januari 2016 - 12:59 – Uppdaterad 16 februari 2016 - 10:35

Här följer du vargjakten

2 januari drar licensjakten på varg igång i Dalarna och Gävleborg. Här kommer vi löpande att rapportera hur jakten går.

6 februari

13.30. En varg fälld i Åmot-Ockelboreviret. En varg återstår att fälla.

1 februari

Vargjakten utökas i Gävleborg. Ytterligare två vargar får fällas.

20 januari

09.38. Licensjakten på varg avlyst i Dalarna. Jakten stoppas eftersom länsstyrelsen bedömer att samtliga vargar i Lövsjöreviret nu är fällda.

18 januari

12.00 Det finns fortfarande en varg kvar på tilldleningen i Lövsjöreviret. Och vi väntar fortfarande på avgörande i målen om licensjakt på varg. Landets förvaltningsdomstolar har ännu inte avgjort målen.

13 januari

10.36. Fortfarande inget besked när Förvaltningsrätten i Karlstad tar ställning till licensjakten på varg.
08.45.
Det bedrivs för närvarade ingen organiserad vargjakt i Lövsjöreviret. ”Troligen händer inget förrän kommande helg om inte någon av slump ramlar över färskt vargspar”, meddelar jägare från området.

12 januari

14.32. Det är oklart om det finns någon mer varg att jaga i Lövsjöreviret i Dalarna. Klart är däremot att det finns en varg kvar på tilldelningen i området.
I Åmot/Ockelboreviret finns det minst två vargar kvar i familjegruppen, men där är jakten avlyst då samtliga sex vargar på tilldelningen har fällts. Det är osäkert om länsstyrelsen i Gävleborgs län kommer fatta beslut om utökad jakt i reviret.
Osäkert är också när förvaltningsrätten i Karlstad fattar beslut om licensjakten på varg i Värmland och Örebro. Tidigare sades att beslut skulle komma senast 15 januari, men nu svävar rätten på målet och domen kan försenas ytterligare. 

11 januari

12.39. Det återstår en varg av licensjakten i Dalarna och Gävleborg. Vargen ska fällas i Lövsjöreviret. Samtidigt väntas förvaltningsrätten i Karlstad den här veckan fatta beslut om licensjakt på varg ska tillåtas i enlighet med riksdagens, länsstyrelsernas och Naturvårdsverkets beslut. 

9 januari

14.22. VARGJAKTEN AVLYST inom Åmot/Ockelboreviret. Detta efter att den sjätte och sista vargen på tilldelningen fällts. Redan nu står det dock klart att det finns varg kvar i reviret.
14.00.
En varg fälldes nyss i Åmot/Ockelboreviret. Det återstår nu en varg på tilldelningen i både Åmot/Ockelbo- samt Lövsjöreviret.

8 januari

21.37. Den påskjutna vargen är oskadad och länsstyrelsen i Gävleborgs län meddelar att det återstår två vargar på tilldelningen i Åmot/Ockelboreviret.
I Dalarna meddelar länsstyrelsen att myndigheten minskar jaktområdet i Lövsjöreviret. Det är den norra delen som dras bort från jaktområdet, detta för att undvika att skjuta andra vargar än de som finns i Lövsjöreviret. Besök länsstyrelsen hemsida för den nya jaktkartan.
16.33.
Samtliga tre vargar som sköts i Åmot/Ockelbo idag var ungvargar. Det handlar om två tikvargar och en hanvarg. Vargarna sköts för hund. Här kan du läsa mer om vad en vargforskare anser om vargjakt med hund.
Även en fjärde varg påsköts under dagen. Ett utförligt eftersök har gjorts och det finns inga tecken på att den träffats av skottet. Länsstyrelsen kommer sannolikt att friskförklara vargen inom kort.

13.49. Länsstyrelsen avvaktar resultatet av eftersöket, tillsvidare är den påskjutna vargen avräknad. Sammanlagt är alltså fem vargar avräknade och en varg återstår av tilldelningen i Gävleborg.
13.05.
Tre vargar fälldes på kort tid i Åmot/Ockelboreviret. Dessutom är en fjärde varg påskjuten och eftersök pågår. Det återstår nu bara en varg på tilldelningen i reviret.
I Lövsjöreviret återstår en varg av tilldelningen.
12.33.
Jakt pågår men fortrafande är ingen varg fälld under dagen. I väntan på att vargarna ska gå i pass tipsar vi om en ny artikel där Svensk Jakt kan lugna en vargjaktskritisk markägare.
08.16.
Först barmark och när snön kom har vargarna varit utanför de tillåtna jaktområdet. Jägarna i Åmot/Ockelbo har sannerligen inte haft lyckan med sig de första dagarna av vargjakten. Men nu kan det finnas förutsättningar för att  det vänder för igår eftermiddag gick sex vargar in i jaktområdet. Det är dock okänt om vargarna finns kvar i området.

7 januari

14.40. Den varg som häromdagen fälldes i Gävleborg var en vuxen hane på 43,7 kilo. Det kan eventuellt vara den varg som ställt till med stora problem i närheten av Järbo under hösten – och som varit föremål för skyddsjakt
13.50.
Det rapporteras om svinkalla förhållanden vid jakten i Lövsjöreviret. Det är oklart om det finns någon mer varg i reviret, men sannolikt finns en kvar. Klart är i alla fall att jägarna fällt sju vargar på sex jaktdagar och att lapptyg varit en viktig faktor till att jakten blivit så effektiv. 
13.25.
Ännu en varg fälld i Lövsjöreviret, Dalarna. Det här var den sjunde vargen av en tilldelning om åtta djur som fälldes vid årets jakt. 
08.59. I Åmot/Ockelboreviret bedrivs ingen vargjakt just nu. Vargarna är utanför det tillåtna området och får därför inte jagas. Minst fem men sannolikt fler vargar finns i reviret.

6 januari

10.27. Varg nummer sex fälld inom Lövsjöreviret. Nu återstår två vargar av tilldelningen. 
09.57.
En varg fälldes nyss inom Lövsjöreviret. Det här var den femte vargen som fälldes i området och det återstår nu tre vargar på tilldelningen.
09.05.
Länsstyrelser Dalarna utökar jaktområdet i den södra delen av Lövsjöreviret. Anledningen är att varg i reviret har uppehållig sig utanför jaktområdet. Länsstyrelsen har inte ändrat kartbilden över jaktområdet på sin hemsida så var de exakta gränserna går numera är oklart för redaktionen. Kartan ovan är bara ungefärlig. Ta kontakt med länsstyrelsen Dalarna för exakta gränser.

5 januari

15.05. Vargjakten börjar så smått avrundas för idag.
10.38
Vargen fälldes i den västra delen av jaktområdet. På annan plats i området spåras just nu fyra vargar. Det finns nu spårsnö i och enligt folk på plats finns det väldigt gott om varg inom jaktområdet.
10.34.
Den första vargen är nu fälld i Åmot/Ockelboreviret. Därmed återstår fem vargar att fälla i området.
08.38. Spårning pågår i de båda jaktområdena. I Gävleborg har det tillåtna vargjaktsområdet justerats en smula. Svensk Jakt skrev om det på måndagskvällen. Naturligtvis går det inte att jaga varg med hänvisning till kartan här ovan, där är gränserna bara ungefärligt inritade.

4 januari

13.25. Bristen på snö försvårar vargjakten i Åmot/Ockelboreviret. Varg har varit igång i området, men de vargarna är för tillfället utanför det tillåtna jaktområdet.
12.19.
I Lövsjöreviret har man inte hittat några vargspår inom jaktområdet idag. 
12.18.
Vargjakt pågår i Åmot/Ockelbo-reviret.
08.53.
En ny jaktdag tar form. Spårning pågår i jaktområdena.

3 januari

16.00. Under dagen har jägarna haft vargar på benen även i Åmot/Ockelbo-reviret. Trots att spårsnö i det närmaste saknas fick de ett uppslag I Ockelbo/Åmotområdet under morgonen och jakten har bedrivits med hund.
– Vi bedömer att det är fyra vargar som vi haft jakt på. Jägarna har sett varg flera gånger men inget skott har avlossats, säger Per Mellström, presstalesman för vargjägarna.
Även mer söderut inom det tillåtna området har vargspår siktats, men inte heller där har någon varg fällts under dagen.
– Nya tag imorgon, konstaterar Per Mellström.
15.30.
Jakten är avblåst för idag inom Lövsjöreviret.
14.31. Åter till vargjakten. I Åmot/Ockelbo fortgår jakten, trots brist på snö har jägarna haft kontakt med varg under dagen.
14.17. Mejl till en av tidningens journalister. Så här lyder mejlet: ”Hej. Fick denne jägare fler machopoäng nu efter er artikel? Känner ni er tuffa efter hans mord på en oskyldig björn? Blir ni sexuellt upphetsade nu med kadaverbilderna?
Jag tänkte ge er ett tips: skicka allt detta och be dom publicera det i riksmedierna för Sverige börjar hata er mer och mer vilket självklart glädjer mig med flera. Så lata er inte nu.:
Ha det!” 
Johnny "Puma" Höglin

12.16. Den passkytt som fällde två vargar i Lövsjöreviret var ute på vargjakt för första gången. Plötsligt fick han se en mindre älgtjur komma springande för livet. Hack i häl kom en varg. Älgfjolingen kastade sig över lapptyget som användes vid jakten men vargen, en tik, kastade för tyglinan. Då sköt passkytten vargen. Strax efter kom ytterligare en varg, en vuxen hane, i samma pass. Även den fälldes av passkytten.

11.45. Tre vargar sköts på kort tid i Lövsjöreviret på söndagsförmiddagen. Vargarna är fällda av två olika skyttar. Spårare har på förmiddagen gått efter fyra vargar och tre av dem fälldes av passkyttar med kort tidsintervall. De fällda vargarna är två vuxna hanar samt en vuxen tik.
Totalt är nu fyra vargar fällda i Lövsjöreviret. Det återstår fyra vargar på tilldelningen i området.

09.20. Vargjakten igång dag två i Lövsjöreviret. Ett 60-tal jägare ute fördelade på 4-5 jaktlag. Två vargar inringade. Inga aktivister. Bra väderförhållanden nysnö sju minus och lätt fallande snö.
08.55. Vargjägarna är på väg ut på pass. I Lövsjöreviret deltar totalt ett 60-tal jägare. I Åmot/Ockelboreviret är snö fortfarande en bristvara, vilket försvårar jakten avsevärt.

2 januari

18.16. Det var bistra miner på torget i Karlstad idag när drabbade glesbygdsbor protesterade mot den stoppade vargjakten. 

15.28. Tyvärr har löshundsjakten 2016 fått en mörk start. Redan den 2 januari vargdödades den första hunden.
14.53.
Enligt uppgifter till Svensk Jakt sköts vargen i Lövsjöreviret när den var i full färd med att jaga rådjur.
13.48.
 Jakt har under dagen bedrivits på fyra vargar i Lövsjöreviret. Den varg som fälldes betecknas som ”en eftersläntare till de fyra och som oväntat dök upp när det egentligen inte var så hett”.
13.28.
Inom Åmot/Ockelboreviret har ingen varg fällt hittills. Det saknas snö i området men enligt Per Mellström, pressansvarig för jakten i området, har ett stort antal jägare ändå suttit ute och vakat under dagen. ”Engagemanget är stort för att fälla varg i området”, konstaterar han. 
13.23.
Varg fälld! Den första vargen vid årets licensjakt har fällts. Det handlar om en varg i Lövsjöreviret, Dalarna. Därmed återstår sju vargar på tilldelningen i området. 
13.05.
Hundratals besvikna slöt upp vid demonstrationen i Torsby på förmiddagen. Läs mer här! 
11.05. 
I Torsby och Örebro har demonstrationerna mot den stoppade vargjakten inletts. Svensk Jakt är på plats i Torsby.


09.57. Rapporter från områden där vargjakten stoppats berättar om perfekta jaktförhållanden med nysnö och minusgrader. Och, dessvärre, oerhörda mängder vargspår.
09.37.
På grund av den stoppade vargjakten i Värmland och Örebro län kommer tre demonstrationer arrangeras idag. Klockan 11.00 i Torsby, samma tid i Örebro samt klockan 15.00 i Karlstad. Svensk Jakt finns på plats och kommer att rapportera från ett par av demonstrationerna.
09.10.
I Lövsjöreviret finns det spårsnö, vilket är en förutsättning för effektiv jakt på varg. I Åmot/Ockelbo-området saknas däremot ännu snö.
09.00.
Vargjakten är igång i två revir: Åmot/Ockelbo i Gävleborg samt Lövsjöreviret i Dalarna. Ännu har dock ingen varg skjutits.
Ingen har förmodligen missat den juridiska cirkusen inför jakten där jakt på varg inhiberats, stoppats, i landets vargtätaste län Värmland samt länen Västmanland och Örebro. Svensk Jakt har skrivit massor av artiklar i ämnet, de hittar du här nedanför.

1 januari 

Vi väntar på att licensjakten på varg inleds. I Lövsjöreviret, Dalarna, finns snö. I skrivande stund är det barmark som råder i Åmot/Ockelbo.

Viktiga punkter innan vargjakt inleds

1. Läs igenom berörd länsstyrelses beslut om vargjakt innan jaktens inleds. Länkar till besluten hittar du på denna sida.
2. Jakt får inte bedrivas utan att en ansvarig jaktledare är utsedd innan varje jakttillfälle. Vid ensamjakt är den ensamme jägaren jaktledare. Är du jaktledare ska du registrera dig hos Naturvårdsverket samt hos berörd länsstyrelse.
3. Jaktledaren ska före jaktens början informera samtliga jaktdeltagare om villkoren för jakten, kommunikationsbestämmelser, otillåtna skjutriktningar, gränsförhållanden samt om övriga regler som kan behövas för jaktens genomförande. Jaktledaren ska vidare informera om skyldigheten att inneha vapenlicens och giltigt statligt jaktkort.
4. Jaktledaren ska informera skytten om dennes ansvar att rapportera fälld eller påskjuten varg till länsstyrelsen.
5. Jaktledaren ska inför varje jakttillfälle försäkra sig om att en hund som är särskilt tränad i att spåra skadat vilt ska kunna finnas på skottplatsen inomhögst två timmar från påskjutningen.
6. Jaktledaren ska informera varje jaktdeltagare om riskerna med skadskjutning av varg och uppmana jaktdeltagarna att endast skjuta rena sidoskott mot stillastående vargar.
7. Jaktledaren ska informera varje jaktdeltagare om att han/hon bör vara ansvarsförsäkrad, bör bära röda band eller motsvarande kännetecken under jakten samt att han/hon årligen före jakten förvissat sig om att vapnet är inskjutet och att han/hon har tillräcklig skjutskicklighet för att bedriva jakt efter varg.
8. Jaktledaren ska ansvara för att kommunikationsvägarna under jakten säkerställer att villkoren för jakten efterlevs.
9. Jaktledaren ska minst en gång i timmen informera sig om hur många djur som återstår av tilldelningen i det område där jakt efter varg bedrivs.
10. Se till att bara skjuta säkra skott. Varken vargar eller annat vilt ska utsättas för onödigt lidande.

Fakta

Enligt beslut från landets länsstyrelsen skulle 46 vargar fällas i de fem länen Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Värmland och Örebro.
Efter ett antal vändor i sex olika domstolar har vargjakten inhiberats, stoppats, i Värmland, Örebro och Västmanland. 
14 vargar får skjutas i Dalarna och Gävleborg. Jakten får pågå som längst till och med den 15 februari.

 

Känd jägarprofil gör entré i Svensk Jakt

Ulf Lindroth blir ny vapen- och skytteredaktör efter Mattias Lilja som slutat. Ulf kommer även skriva tester och utrustning samt ett och annat jaktreportage. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ulf Lindroth blir ny vapen- och skytteredaktör efter Mattias Lilja som slutat. Ulf kommer även skriva tester och utrustning samt ett och annat jaktreportage. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vapen & skytte

Nu gör han comeback i Svensk Jakt.  Den kände jägaren och jaktskribenten Ulf Lindroth blir ny vapen- och skytteredaktör.

Björn

Föreläste om björnen – ett fascinerande vilt

Visste du att en björns kroppstemperatur kan pendla mellan 31 och 42 grader? Eller att en björn står bättre för en ensam hund jämfört med om två hundar jagar?

Nyheter

Rätt att skyddsjaga varg i Sjundareviret

Förvaltningsrätten anser att länsstyrelsens beslut om skyddsjakt efter en varg i Sjundareviret utanför Södertälje var riktigt. 

Annons

Jägareförbundet

45 stämmomotioner – rovdjuren åter i fokus

Hela 45 motioner har lämnats in till Jägareförbundets årsstämma. Efter vinterns turbulens kring vargjakten är det åter igen rovdjursfrågorna som dominerar.

Jakthundar

Bilen blir snabbt en dödsfälla för hunden

Att lämna hunden i bilen blir snabbt en dödsfälla på sommaren. Hundar blir lätt överhettade eftersom de inte svettas som vi människor.

Webb-TV

Dags för historiska jaktprov på björn

Ingen domare i skogen. Men däremot krav på bland annat hundkameror och GPS-loggar.  Nu talar allt för att jaktprov på björn kommer bli verklighet.

Nyheter

Skattefinansierad vargforskare anklagas för att ha egen agenda

SLU-forskaren Guillaume Chapron har fått drygt fem miljoner från Naturvårdsverket för projektet Claws and laws.

Säl

Jägareförbundet: Licensjakt på säl kan inledas nu

Jägareförbundets förslag till en fungerande sälförvaltning vilar på två ben. En tydlig och förenklad skyddsjakt, samt licensjakt på samtliga tre sälarter.

Nyheter

Svensk Jakt växer – överallt!

Upplagan ökar, hemsidan växer och Svensk Jakt exploderar i de sociala medierna.

Vapen & skytte

Gustav kan få jaga i höst – om polisen löser rekryteringen

När farfar gick bort ville Gustav ta tag i jaktintresset igen, men polisens handläggningstider riskerar jaktsäsongen.

Jägareförbundet

Hård kritik mot skyddsjaktsbeslut på säl

En skur av frågor mötte Naturvårdsverkets handläggare Emil Ekström när han på Kustrådets möte försvarade verkets senaste beslut om skyddsjakt på säl.

Debatt

”Björnar ska fällas av jägare”

”Vi anser att majoriteten av de björnar som ska fällas i länet ska fällas under ordinarie jakt av jägare. Skyddsjakt ska vara ett undantag.”

Jägareförbundet

Sista mötet med Kustrådet

Jägareförbundets Kustråd i nuvarande form upphör. Sista mötet med Kustrådet håll för närvarande under två dagar några mil söder om Kalmar.

Nyheter

Fortsatt låg björntilldelning

Höstens björntilldelning i Norrbotten kommer att ligga på ungefär samma nivå som i fjol. Då fick 35 björnar skjutas och 22 björnar fälldes under skyddsjakt.

Nyheter

Dödshot vid jaktprov gav villkorlig dom

En markägare i trakterna av Sävsjö som med sitt hagelgevär hotat två jägare på jaktprov döms till villkorlig dom, motsvarande tre månaders fängelse.

Jakthundar

Kraftig ökning av ormbett

Dubbelt så många hundar har blivit ormbitna i år.

Jägareförbundet

Folke Fagerlund kandiderar mot Monika Stridsman

Folke Fagerlund kommer att ställa upp för omval till Jägareförbundets styrelse. Valberedningens förslag var att Monika Stridsman skulle ersätta Fagerlund.

Webb-TV

Nytt från Jaktkunskap – jakt på hjort och mufflon

Jaktkunskap har gett ut sitt fjärde program. Det handlar om jakt på dov- och kronvilt samt mufflonfår.

Klicka här för att få hem Svensk Jakt du också!

Prenumerera på Svensk Jakts nyhetsbrev.
Brevet mejlas ut alla vardagar