tisdag 19 mars

Jakt & prylar

Hårdare vapenlagar föreslås av EU

Det är ännu inte klarlagt vad EU-kommissionen menar med ”vissa halvautomatiska vapen” men om förslaget är utformat som det var tidigare innebär det ett förbud mot sådana vapen som kan laddas med magasin som innehåller fler än fem skott. Det vill säga i stort sett alla halvautomatiska studsare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Samtidigt som fransk polis slår till mot terrorister med automatvapen och sprängämnen föreslår EU-kommissionen långtgående skärpningar av vapenlagstiftningen. För privathandeln och för flera skyttegrenar beskrivs förslaget som ett dråpslag. Risken är stor att också jägare med halvautomatiska studsare drabbas.

Anders Grahn.– Det är en fruktansvärd tragedi som hänt i Paris, och vi har förståelse för att man vill vidta åtgärder. Men med detta är det en stor risk att man inte adresserar det verkliga problemet, det vill säga att ge sig efter de illegala vapnen, säger Anders Grahn, ansvarig för internationella frågor på Svenska Jägareförbundet.

Privat handel upphör
EU-kommissionens förslag innehåller flera delar. En av de mer långtgående är att man vill införa medicinska kontroller av människor som söker vapenlicens. Om det gäller enbart vid första tillfället man söker en licens eller är återkommande även vid nya ansökningar är oklart.
– Att en privatperson som söker en vapenlicens ska tvingas genomgå en läkarundersökning är ett kraftigt övertramp från kommissionens sida då man lägger sig i ländernas vapenlagstiftning, säger Anders Grahn.
Ytterligare ett förslag som om det införs får stora konsekvenser är begränsningen av den privata vapenhandeln, genom att till exempel annonsering på Internet förbjuds.
– Det skulle innebära att i stort sett all handel mellan privatpersoner upphör, för att istället måste gå genom auktoriserade handlare. Jag har inte hunnit gå igenom förslaget i detalj, men som jag läser det blir det förbjudet att göra en affär genom ett mail, ett telefonsamtal eller ett brev.

Tvetydigt om halvautomater
Skrivningen vad gäller halvautomater är tvetydig. I en del handlar det om förbud mot sådana vapen med militärt utseende. I ett annat avsnitt skriver man om magasinskapacitet som en begränsande faktor.
– Vi måste titta vidare på det här, eftersom det är oklart vad som avses. Men en begränsning av jägarnas innehav av halvautomatiska studsare är inget som vi kan acceptera. Dessutom talas det om att sådana vapen ska konfiskeras, och vem ska i så fall betala för det, säger Anders Grahn.
Säkert är att sportskyttegrenar som k-pistskytte och dynamiskt skytte försvinner om EU-kommissionen får som den vill.
EU-kommissionen föreslår striktare kontroll av vapensamlare för att hindra risken att vapen säljs till kriminella.
Vidare talar man om skärpta krav på att vapen ska märkas samt ett förenklat utbyte av information mellan medlemsstaterna, exempelvis för att se om en licenssökande medborgare har nekats licens i ett annat land tidigare, det vill säga ett europeiskt register över medlemsländernas samtliga licensinnehavare.

Hårdare kontroll
I ett pressmeddelande tar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker terroristattacken i Paris som intäkt för att skärpa reglerna för legala vapenägare.
– Terroristattackerna på Europas folk och värderingar som var koordinerade över nationsgränser visar att vi måste arbeta tillsammans för att motverka dessa hot. Dagens förslag ska förhindra att vapen kommer i händerna på terrorister. Vi föreslår hårdare kontroll för handel med vapen och strängare regler för samlare av deaktiverade vapen, säger Juncker i pressmeddelandet.
Erik Lakomaa.Enligt Erik Lakomaa, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm som studerat vapenlagstiftningsfrågor, går EU-kommissionen längre än vad dåvarande handelskommissionär Cecilia Malmström gjorde i sitt förslag, som ratades 2013. Särskilt gäller det mot samlare.
– Jag måste också säga att det är väldigt osmakligt att EU nu försöker utnyttja terrordåden i Paris för att få igenom sådant de tidigare misslyckats med, säger Erik Lakomaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay