Vargtiken i Sjundareviret har skjutits med stöd av paragraf 28. Foto: Petter Rybäck

Varg i Sjundareviret sköts vid hundangrepp

Tidigt på tisdag morgon sköts en av vargarna i Sjundareviret. Enligt uppgift till länsstyrelsen var vargen då på väg att angripa en hund några mil från Nykvarn.

Hundägaren fällde vargen med hänvisning till paragraf 28 i jaktförordningen som innebär skyddsjakt på enskilt initiativ för att freda tam- och husdjur.
Besiktningsmän från länsstyrelsen Stockholm har varit på plats och konstaterat att det handlar om den så kallade alfatiken i Sjundareviret.
Hunden undkom oskadd och angreppet skedde inte vid någon av de gårdar som den senaste tiden har drabbats av angrepp av varg.
– Vår bedömning är att tiken är fälld med stöd av paragraf 28, och djuret har nu förts till Statens veterinärmedicinska anstalt för närmare undersökning, säger Arne Söderberg på länsstyrelsen Stockholms län i ett pressmeddelande.

 

Stora problem

Vargar i Sjundareviret har angripit fårbesättningar totalt åtta gånger sedan midsommarheglen. Hårdast drabbad har Molstabergs gård varit med sex vargattacker på sin fårbesättning.
I reviret har det tidigare under hösten funnits ett skyddsjaktsbeslut på en av vargarna. Skyddsjakten blev dock resultatlös.
Det är i dagsläget oklart om det finns föryngring i Sjundareviret.

Fakta

Paragraf 28 i jaktförordningen ger tamdjursägare stöd att avliva rovdjur när när tamboskap hotas eller angrips. Den som skjuter ett rovdjur för att freda sina tamdjur måste tänka på att man måste försöka att skrämma rovdjuret först samt att angreppet måste vara pågående eller omedelbart förestående.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev