Politiker kräver bättre inventeringar

Trots att Naturvårdsverket talar om lodjursinventeringar i världsklass så gör nu politiker tummen ner. 
– Eftersom vi inte haft en heltäckande inventering har man inte kunnat ha någon lodjursjakt alls i år. Det skadar förtroendet för hela systemet, säger Isak From (S), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

Som Svensk Jakt tidigare kunde avslöja så finns det stora brister i inventeringen av lodjur. Mer än hälften av landets länsstyrelser anser inte att inventeringen har varit heltäckande. Nästan samtliga länsstyrelser vill också utveckla inventeringsmetodiken. Nu verkar länsstyrelserna även få stöd från politiskt håll.
– Den stora utmaningen nu i rovdjursfrågan är inventeringen som fungerar bristfälligt i en del län, säger riksdagsledamoten Isak From (S) från Västerbotten.

Ingen jakt
Han fortsätter:
– Eftersom man inte kunnat inventera i stora delar av södra Sverige har man därför inte kunnat ha någon lodjursjakt i Västerbotten för att man inte kan säkerställa det totala antalet lodjur. Det finns ett behov av att ta fram ett nytt underlag för hur man ska jobba med inventeringarna. Det blir inte speciellt bra när vissa län hoppar över på grund av snöbrist eller att man inte haft tillräckligt med personal.
Isak From menar att inventeringen av björn fungerar bättre, bland annat så använder man sig där av spillningsinventering.

Sämre siffror
– Där har man trovärdiga siffror. När det gäller lodjur, järv och varg har man sämre siffror, säger Isak From som berättar att Naturvårdsverket fått i uppdrag att tillsammans med Jordbruksverket ta fram nya kriterier.
Samtidigt ska man också titta närmare på de socioekonomiska konsekvenserna av våra rovdjursstammar.
– Sverige har inte lyft in den frågeställningen tillräckligt mycket i art- och habitatrapporteringen. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev