fredag 29 mars

Ingen senarelagd björnjakt

Otillåten och oetisk jakt kan medföra förändringar i det kommande björnjaktbesluten jämfört med tidigare års beslut. Foto: Olle Olsson

UPPDATERAD TEXT Björnjakten kommer som vanligt att inledas den 21 augusti i höst. Däremot kan delar i björnjakten förändras till följd av signaler om oetisk och otillåten jakt. Det meddelar länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Tidigare medieuppgifter har gjort gällande att björnjaktspremiären skulle senareläggas i Gävleborgs län i höst. Men det tillbakavisas nu av länsstyrelsen.
– Att senarelägga björnjaktsstarten är ett alternativ som vi har tittat på, men som inte blir aktuellt i år. Vi vill invänta resultat från Skandinaviska björnprojektets forskning på stress hos björn som enligt uppgift kommer att publiceras tidigast efter årets jakt, säger Sofia Ageheim, länsstyrelsens handläggare för vilt och artskydd.

Indikationer på oetisk jakt
Länsstyrelserna ser varje år över villkoren i beslutet om licensjakt på björn. Inför årets björnjakt har länsstyrelsen i Gävleborgs län gjort den översynen tillsammans med länsstyrelserna i våra grannlän. 
– I Gävleborg, och även i andra län, har vi de senaste åren fått indikationer på oetiska och otillåtna metoder inom björnjakten och vi har vid denna översyn med grannlänen diskuterat möjliga förebyggande åtgärder, berättar Sofia Ageheim.

Kan bli förändringar
Länsstyrelserna har där ringat in de områden där de har mandat att vidta åtgärder. Men vilka åtgärder som kan bli aktuella vill länsstyrelsen ännu inte gå ut med.
– I Gävleborg jobbar vi nu vidare med detta och kommer att gå ut med information så snart som möjligt om det skulle bli aktuellt med någon förändring i år jämfört med förra årets björnjaktsbeslut, säger Sofia Ageheim.
Ett argument för att senarelägga björnjakten till att sammanfalla med älgjaktspremiären har varit att det skulle underlätta länsstyrelsens och polisens möjlighet till tillsyn av björnjakten. Men nu står det alltså klart att det inte blir någon senareläggning av björnjaktsstarten. I alla fall inte i höst.

Förbundet: Jägarna måsta ta ansvar
Jägareförbundet riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné menar att jägarna måste visa att de kan ta ansvar.
– Det är bra att länsstyrelserna skickar de här tydliga signalerna vad gäller etiken. Vi ska nog ta dem på största allvar och i höst verkligen visa att vi klarar att ta ansvar. Ingen vill ha en detaljreglerad björnjakt men får vi inte bort avarterna i höst kommer regleringar av olika slag som ett brev på posten, säger Daniel Lignè till Jägareförbundet.se.
Jägareförbundet anser att eventuella beslut om flyttad jakttid ska baseras på fakta och förbundet varnar för en ökad skadskjutningsfrekvens om björnjakten inleds samtidigt som älgjakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev