Hög acceptans för vargjakt

Camilla Sandström, verksam vid statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet, har undersökt svenskarnas inställning till rovdjur och acceptansen för vargjakt.

Acceptansen för jakt på varg i Sverige är hög.
Det framgår av en färsk rapport om svenskarnas attityder till rovdjur.
– Det finns ett starkt stöd för att reglera vargstammen med hjälp av jakt, säger Camilla Sandström, lektor vid Umeå universitet.
Dessutom menar hon med anledning av nyligen publicerade studier av de växande rovdjursstammarna i Europa att det är hög tid att EU nu tar steget från bevarande till förvaltning av rovdjuren.

Stödet för vargjakt är större på landsbygden än i städerna och lägst acceptans har de som bor i Stockholm, där var fjärde motsätter sig jakt. På riksnivå anser 60 procent att det är acceptabelt att reglera antalet vargar med hjälp av jakt, i de vargtäta länen anser tre av fyra tillfrågade att jakt är rätt modell för att reglera vargstammen.
I rapporten konstateras samtidigt att acceptansen för varg minskat i flera län, bland annat Dalarna, Gävleborg och Jämtland.

 

WWF:s förtroende

En annan intressant sak som framkommer i rapporten är att förtroendet för Världsnaturfonden, WWF, minskar. På frågan vem eller vilka anser du ska få vara med och bestämma hur rovdjuren ska skötas anser 58 procent att Världsnaturfonden ska få vara med. Det ska jämföras med 2004 då 70 procent av de tillfrågade tyckte WWF skulle få ha inflytande över rovdjursfrågorna.
Camilla Sandström tycker det vore bra om frågan om rätten av överklaga vargjaktsbeslut reddes ut.
– Var är det egentligen besluten ska fattas i den här frågan? Riksdagen har ju fattat sitt beslut på vetenskaplig grund och delegerat till Naturvårdsverket att genomföra beslutet. Det är olyckligt att man inte rett ut det här från början. Men det kanske är den här vägen man måste gå, säger Camilla Sandström och syftar på förvaltningsrättens beslut att titta närmare på möjligheten att överklaga besluten om vargjakt.

 

Frustration

– Däremot är det olyckligt att det här kommer i ett sent skede, människor har tagit ledigt för att jaga och sett fram emot att bidra till förvaltningen. Det skapar en enorm frustration och misstro mot systemet i sig, säger Camilla Sandström.
Hon konstaterar också att det är en komplex fråga med beslut på flera nivåer.
I en nyligen publicerad artikel i tidskriften Science beskriver forskare hur rovdjuren är på frammarsch i Europa. Vargen finns numera i många av de europeiska länderna. Till och med ansedda The Guardian skriver om frågan idag.
– När populationerna växer är det dags att börja fundera över hur man ska förvalta dem och ett rimligt steg är att gå från renodlat bevarande till en mer aktiv förvaltning. Mot bakgrund av nyligen publicerade studier rörande de växande rovdjursstammarna i Europa (Science) är det dags att ta det steget nu. Det är den stora utmaningen för EU. Det här har USA jobbat med under många år, säger Camilla Sandström. Det finns också ett starkt stöd i Sverige för en förvaltning av vargen.

 

Växande klyftor

Det finns en risk att skiljelinjen mellan de som vill förvalta vargstammen och de som vill bevara vargen och låta naturen ha sin gång kommer bli än mer skarpare. Det gäller även klyftan mellan storstäderna och landsbygden i de här frågorna som också kommer öka om man inte lyckas få rätsida på formfrågorna runt vargjakten.
– Klyftan växer i och med att allt fler får erfarenhet av rovdjur. Missnöjet handlar i första hand om rovdjurspolitiken och policyn hur många rovdjur det ska få finnas.

Fakta attityder till rovdjur

Undersökningen genomfördes mars–juni 2014 och skickades till 1.067 slumpmässigt utvalda personer i hela landet i åldern 16–65 år och till 150 slumpmässigt utvalda personer i 111 kommuner, totalt 16.650 personer i åldern 16–65 år i åtta län; Västerbotten, Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Norrbotten, Västernorrland, Stockholm och Värmland med en svarsfrekvens på i genomsnitt 42 procent på länsnivå.
Bakom undersökningen står forskare vid institutionen för Statsvetenskap vid Umeå universitet och institutionen för Vilt, fisk och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet. Undersökningen är en del av forskningsprojektet – Hållbar landsbygdsutveckling – på vems villkor och är finansierad av Formas och FOMA Vilt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev