fredag 29 mars

Förbundet överklagar vargbeslut

Vargar som kan förorsaka skada för rennäringen ska inte regleras genom licensjakt. De ska istället jagas på skyddsjakt. Det anser Jägareförbundet Dalarna.

– Vi har lämnat in en överklagan av länsstyrelsen Dalarnas licensjaktbeslut avseende varg i renskötselområdet då vi anser att vargar som förorsakar skada för rennäringen istället ska regleras genom skyddsjakt, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, i ett pressmeddelande.
– Vår uppfattning är att vi har gott stöd för detta då de sammantagna besluten om licensjakt som tagits av länsstyrelserna i Värmland, Örebro och Dalarna omfattar totalt 44 vargar, vilket är knappt hälften av det utrymme som finns utifrån Naturvårdsverkets delegationsbeslut, fortsätter Thomas Björklund.
Den låga tilldelningen ger ett rejält utrymme för beslut om skyddsjakt efter varg där dessa förorsakar eller kan förvänta förorsaka skada eller annan väsentlig olägenhet, menar länsföreningen.

Vill ha jakt i Draggenreviret
Jägareförbundet Dalarna föreslår istället för renskötselområdet att licensjakten ska omfatta fyra vargar i Draggenreviret som berör framför allt Rättvik och Orsa kommuner.
Inom reviret finns fäbodar med lösgående tamdjur. Vidare har angrepp av varg skett på tamdjur i området samt att de i reviret förekommande vargarna inte har den genetiska statusen att de särskilt bör skyddas.
– Licensjakt i Draggenreviret skulle också på ett tydligare sätt bidra till att minska på koncentrationen av varg i Dalarna, anser Thomas Björklund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev