Så blir vinterns vargjakt
På fredagen har merparten av landets länsstyrelser fattat beslut om licensjakt på varg. Hur många vargar som får fällas och när jakten tillåts kan du läsa här.
I Värmland får 24 vargar skjutas i fyra revir. Jägareförbundets länsordförande Lennart Johanneson välkomnar jaktbeslutet, men varnar för att tilldelningen i bästa fall leder till att vargstammen inte ökar i länet.
Enligt beslut från Värmlands viltförvaltningsdelegation ska vargstammen minska rejält i länet inom 2–3 år så jakt på 24 vargar kommer sannolikt leda till kraftigt höjda tilldelningar kommande år om beslutet ska följas.
Tolv vargar i Örebro
Örebro län får skjuta tolv vargar ur två revir. Göran Borr, vice länsordförande i Jägareförbundet Örebro, välkomnar även han att vargjakten inleds, men han är tveksam till att tilldelningen motsvarar tillväxten av varg i länet.
Ingen jakt i Västmanland eller Gävleborg
I Västmanland får inga vargar skjutas. Länsstyrelsen bedömer att det inte finns utrymme för licensjakt och att marginalen ner till länets fastställda miniminivå för vargstammen är för liten.
Emil Stolpe-Nordin är ordförande i Jägareförbundet Västmanlands län. Han håller inte med om att utrymmet är för litet för vargjakt.
– Det är bedrövligt, säger han om länsstyrelsens beslut.
Inte heller i Gävleborg blir det någon vargjakt i vinter. Ett beslut som får Jägareförbundet Gävleborgs ordförande Karl-Evert Hellsén att bli mycket irriterad. ”Gävleborg ska fortsatt vara en varguppfödningszon”, konstaterar han.
I Dalarna och Västra Götaland har ännu inga jaktbeslut på varg fattats. Besluten kommer nästa vecka.
Jakttid
Länsstyrelserna har ansökt och fått tillstånd om förkortad jakttid på varg. Egentligen skulle jakten inledas 2 januari, men länsstyrelserna har nu satt 9 januari som premiärdag. Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Dalarna, säger till Svensk Jakt att ”det är framför allt av logistiska skäl, eftersom det är mitt i semestertiden”. Att det nu istället blir jägarna som tvingas ta ut semester för att jaga varg bekymrar inte länsstyrelserna nämnvärt.
Sista dagen för vargjakt är 15 februari.
Överklagan
De senaste två årens vargjakter har inhiberats efter överklagan från vargorganisationer. Även årets vargjaktbeslut går att överklaga. Det är Naturvårdsverket som handlägger överklagan den här gången, till skillnad mot Stockholms tingsrätt som tidigare var fallet. Vid årets jakt är besluten skrivna så att man får jaga även om jakten överklagas. Om Naturvårdsverket finner grund i överklagan kan verket stoppa vargjakten med omedelbar verkan.
Romson i opposition
Redan timmarna innan besluten om vargjakt blev offentliga sa miljöminister Åsa Romson (MP) att det är helt okej att vara i opposition mot den egna regeringen. I en intervju i P1 Morgon sa Åsa Romson att hon ser som sitt ansvar att slå larm när det inte är klart att Sverige klarar den vargförvaltning man internationellt är ålagd att göra.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.