fredag 29 mars

”Ett välkommet beslut om vargjakt”

Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Länsstyrelsen i Värmlands beslut att totalt 24 vargar får fällas i fyra vargrevir välkomnas av Jägareförbundet Värmland.

– Det är otroligt viktigt att jakten påbörjas. Men i vårt fall handlar tyvärr avskjutningen bara om att i bästa fall ta bort tillväxten. Vi har ett beslut från viltförvaltningsdelegationen att vargstammen ska sänkas till förvaltningsnivån inom 2–3 år och sedan hållas där, säger Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.
– Förvaltningsnivån för Värmland är tolv föryngringar och det kommer alltså behövas skjutas väldigt många vargar vid senare års jakter för att nå den nivå som delegationen beslutat, fortsätter han. 

Ställa in sin jakt
”Under tre decennier har vargstammen ökat år från år i Värmland. Ökningen har lett till en kraftig ökning av antalet dödade hundar och tamdjur under 2014. Det har nu gått så långt att jägare tvingas ställa i sin jakt och tamdjursägare överväger att sluta med sin verksamhet. Jägareförbundet Värmland ser därför den kommande vargjakten som ett första viktigt steg mot att minska belastningen för dem som brukar och nyttjar våra marker”, skriver länsföreningen i ett pressmeddelande.
”Jägareförbundet Värmland hoppas att alla intressen nu respekterar demokratiskt fattade beslut och vårt regionala mål och att besluten inte överklagas. Svensk vargförvaltning måste normaliseras och jakten är en naturlig del av en sådan förvaltning”, avslutar förbundet sitt pressmeddelande.

Delegationen

I viltförvaltnings-
delegationen finns alla berörda intressen samt politiska block representerade. Dessa har tillsammans utarbetat en förvaltningsplan för Värmland som syftar till att sänka antalet vargar från förra vinterns 175 vargar till 120 vargar på 2-3 år. För att nå det målet krävs en populations-
begränsande jakt. Det finns en stor enighet om vargjakt i länets delegation. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev