torsdag 25 april

Hovrättsråd: Lägg kniven i bagageutrymmet när du handlar

Att med jaktkläder och kniv i bältet stanna för att handla är att räkna med att polisen reagerar menar hovrättsråd Carl-Gustav Ohlson. Foto: Jan Henricson

Skogsägaren Wincent Kvarnrud dömdes till dagsböter för brott mot knivlagen när han förvarade en kniv i bildörrens sidoficka. Hovrättsrådet Carl-Gustav Ohlson som dömde i målet rekommenderar jägare att hantera och förvara kniven med sunt förnuft.

Ska vi jägare vara oroliga för att hamna i domstol när vi på väg hem från jakten stannar till för att köpa en kvällstidning, hovrättsråd Carl-Gustav Ohlson?
– Jag har inte domen i huvudet nu, men sådan som du beskriver situationen var det inte frågan om. Mannen var på väg till ett varuhus och han var på allmän plats. Att han var på väg till skogen tillkom senare.

Men en kniv i bildörrfickan, det har väl varenda människa, var jag på väg att säga?
– Man kan ju tänka på hur man hanterar en kniv. Om den ligger i kofferten eller i sidofickan på bildörren gör skillnad när man är på väg för att handla. Jag säger att sådana här saker ska behandlas med sunt förnuft, både av den som innehar kniven och av polis, åklagare och domstol.

Så att i jaktkläder gå in i affären med kniven i bältet är inte okej?
– Jag står inte till tjänst med att göra något slags facit över vad som är tillåtet eller inte. Men jag har förståelse för att polisen reagerar om man får se en person med en kniv i bältet, och vilka svårigheter polisen hamnar i om man från det ena tillfället till den andra ska avgöra om det till exempel är en narkoman eller en jägare som bär på kniven.

Om vi går tillbaka till det aktuella fallet. Det är alltså ett brott att ha en kniv tillgänglig i bilen?
– Från början var det inte så, men lagen ändrades. Nu är det så att man inte får ha kniv i fordon på allmän plats. Men hänsyn ska tas till ägarens behov och om innehavet anses befogat, alltså sunt förnuft.

I det aktuella fallet, man kan knappast tro att innehavaren var på väg att begå något brott?
– Nej, men det är inte det knivlagen tar sikte på. Lagstiftaren vill inte ha knivar på gator och torg eller i bilar på allmän plats. Man bedömer inte om personen tänker begå brott, utan istället på om det finns någon godtagbar anledning till innehavet.

Så om jag i jaktkläder åker till stan för att handla är det bäst att ta av kniven?
– En jägare på väg till sin jaktmark som stannar för att handla med en kniv på sig ska nog räkna med att polisen reagerar. Att istället lägga kniven i bagageutrymmet är att använda sunt förnuft, säger Carl-Gustav Ohlson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev