tisdag 16 april

Förslag om jaktförbud får hård kritik

– Det här får till resultat att vargforskare drar upp planer som gynnar vargforskningen och björnforskare lägger förslag som gynnar björnforskningen, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen om förslagen om rovdjursförvaltning som ska diskuteras i Bryssel om en knapp vecka. Foto i hägn: Olle Olsson

Omfattande förslag på hur EU ska skydda och utveckla stammarna av stora rovdjur ska diskuteras vid ett möte om rovdjursförvaltning i Bryssel den 5 december. Förslagen har tagits fram av forskare, utan att ansvariga myndigheter deltagit i processen. Något som får Jägareförbundet att reagera starkt.

Förslagen, som ska ses som ett diskussionsunderlag, har beställts av EU-kommissionen och tagits fram och sammanställts av forskare vid Istituto Ecologica Applicata i Rom.
De spänner från övergripande storheter till detaljnivå. Från att hindra illegal jakt på varg genom kollektiv bestraffning av jägare och landsbygdsbor, till att undersöka hur det moderna skogsbruket påverkar brunbjörnens livsmiljö och hur björnar reagerar när de blir jagade av hund.
Sammantaget rör det sig om flera hundra sidor med så kallade ”action plans” för bevarande och utveckling för de europeiska stammarna av järv, lodjur, björn och varg.

Forskare gynnar forskare

Gunnar Glöersen.Svenska Jägareförbundets rovdjursansvariga Gunnar Glöersen ska delta i mötet i Bryssel. Han sitter och läser in sig på materialet när Svensk Jakt når honom för att be om en kommentar.
– Det är anmärkningsvärt att man låter forskare definiera vilka förvaltningsåtgärder som behövs i ett land, utan att ansvariga myndigheter får delta i arbetet. Normalt är det tvärt om, säger Gunnar Glöersen.
– Det här får till resultat att vargforskare drar upp planer som gynnar vargforskningen och björnforskare lägger förslag som gynnar björnforskningen. Så kan vi naturligtvis inte ha det, fortsätter han.

”Ett befängt förslag”

Diskussionsunderlaget innehåller som sagt en mängd förslag till åtgärder. När vi ber Gunnar Glöersen att lyfta något som han tycker är särskilt anmärkningsvärt väljer han punkten som ska begränsa den illegala jakten på varg i Sverige.
– Man ska öka omgivningens sociala tryck på eventuella tjuvjägare genom att förbjuda all jakt på stora rovdjur i fem år i ett område där en varg dödats illegalt.  Det är ett fullständigt befängt förslag, som strider mot såväl FN:s deklaration om mänskliga rättigheter som mot Genevekonventionens förbud mot kollektiva bestraffningar, säger Gunnar Glöersen.

Utdrag från förslag till vargförvaltning i Skandinavien

• Underlätta för förbindelse genom renbetesland mellan den skandinaviska vargpopulationen och den finsk-karelska. Fokusera på att hitta möjligheter för samexistens mellan renskötsel och vargförekomst.

• Underlätta vargens utbredning i södra Sverige. Definiera var varg kan finnas med hänsyn tagen till fårskötsel och mängden bytesdjur.

• Ta fram en strategi mot illegal jakt. Inrätta en central polisstyrka som utreder alla fall där varg dödas utan att myndigheter gett särskilt tillstånd, inklusive vargar som dödas med stöd av paragraf 28. Stoppa all rovdjursjakt i fem år i områden där en varg dödats illegalt, för att därigenom sätta press på presumtiva tjuvjägare.

• Utveckla metoder för att hindra att jakthundar blir vargtagna. Det gäller skyddsutrustning men också alternativa metoder till löshundsjakt.

Utdrag från förslag till björnförvaltning i Skandinavien

• Utvärdera hur den nuvarande (omfattande) jakten påverkar björnstammens utveckling.

• Undersök vilka effekter det moderna skogsbruket har på brunbjörnens livsmiljöer.

• Dokumentera det genetiska utbytet mellan den södra och den norra björnpopulationen i Skandinavien. Detsamma gäller för utbytet mellan de skandinaviska björnarna och populationen i Finland-Ryssland.

• Undersök hur björnen påverkas av jakt med hund, särskilt med avseende på den relativt nya och snabbt växande jaktmetoden i Sverige där man jagar björn med drivande hund, som plotthund.

• Undersök om årsungar kan överleva om björnhonan dödas. Ta fram metoder för att säkert kunna slå fast om en björnhona hade ungar när hon sköts. Detta tror man ska förhindra att jägare skjuter björnhona som har ungar.

Utdrag från förslag till lodjursförvaltning i Skandinavien

• Ta hänsyn till förekomst av andra stora rovdjur då förvaltningsplaner för lodjur upprättas, för att därmed kunna förebygga konflikter med rennäring och fårskötsel.

• Undersök den genetiska strukturen och det genetiska utbytet hos och mellan den skandinaviska respektive den karelska lodjurspopulationen. Om utbytet är litet behövs åtgärder för att sprida lodjursindivider mellan populationerna.

• Utveckla inventeringsmetoder som är gemensamma för Sverige och Norge och uppmuntra intressegrupper och allmänhet att rapportera spår och observationer.

• Främja nya och utveckla gamla metoder för att förebygga att lodjur river får. Detta ska ske i nära samarbete med fårnäringen. Detsamma gäller för lodjurens predation på ren.

• Underlätta för lodjuren att expandera i södra Sverige.

• Undersök hur lodjuren stressas avseende olika jaktmetoder som jakt med hund och fällfångst.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev