lördag 16 oktober

Viltvård

Publicerad 18 juli 2016 - 07:51

Utsatta änder – så går det för dem

Hundratusentals uppfödda gräsänder sätts varje sommar ut av jägare, i hopp om en god fågeljakt kommande höst. Hur det går för dessa änder har länge varit ganska okänt. Därför startades för några år sedan ett forskningsprojekt om detta.

Under 2011–2013 ringmärk­te vi sammanlagt närmare 9.000 ällingar, som sattes ut på 15 ställen i Skåne, Småland, Västmanland och Uppland. Alla var uppfödda i fångenskap och sattes ut för jaktändamål. Vi har samarbetat med både större gods och mindre gårdar för att få en så rättvis bild som möjligt av hur det går för de gräsänder som sätts ut i Sverige.
Vi har under 2014 ringmärkt ytterligare ett tusental änder. De viktigaste resultaten så här långt är:
Var fjärde and sköts på den lokal där den sattes ut.
Andelen fällda änder av de utsatta varierade från 16 till 27 procent på årsbasis, men det var även en stor variation mellan de olika utsättningslokalerna inom varje år.
Vid jakten på utsättningsplatserna var i genomsnitt drygt var tredje fälld and vild, alltså inte en del av den utsatta skaran. Även här var det stor variation mellan lokaler och år.
Under projektets första år sköts fler honor än hanar, men detta vände under 2012 och 2013. I slutändan har det totalt sett skjut­its lika många hanar som honor.
Totalt har 73 av de utsatta änderna återfunnits på helt andra platser än där de sattes ut. Av dem fälldes 67 vid jakt. 58 av de 73 änderna åter­ fanns i Sverige, 11 i Danmark, tre i Tyskland samt en i Polen.

Följer vilda änders mönster
Med enstaka undantag ser det geografiska återfyndsmönstret hos de utsatta änderna ut precis som hos vilda änder. Trots att flyttlängden generellt är kortare hos utsatta änder än hos vilda, visar våra resultat att de har kapacitet att genomföra samma långa flyttningar som sina vildfödda artfränder. De flyttar också åt samma håll och uppsöker samma övervintringsområden som de vilda.
Att endast var fjärde utsatt gräsand skjuts på stället den sattes ut var en förvånande låg siffra. Även om det är stor variation mellan gårdarna i hur intensivt man jagar, verkar det överlag vara en stor andel av de utsatta änderna som inte kommer till direkt nytta i utsättarnas jakt.
Trots att många änder alltså undgår att bli skjutna på utsättnings­platsen var det en låg andel änder som rapporterades skjutna utanför de ställen där de sattes ut.
Räknar man bort dem som sköts på utsättningsplatserna var det endast en procent av de utsatta änderna som återfanns och rapporterades. Denna siffra kan jämföras med ringmärkta vilda änder som har en återfyndschans på omkring tio procent.
Detta tyder på att utsatta svens­ka änder generellt har en betydligt sämre överlevnad än vilda, vilket också stämmer överens med tidigare studier i andra länder.

Pär Söderquist, Johan Elmberg och Gunnar Gunnarsson
Högskolan Kristianstad

Så gjorde vi

På var och en av utsättningsgårdarna ringmärktes mellan 100 och 1.000 ällingar.
Varje utsättare skötte änderna och jagade precis som tidigare år.
Alla ringmärkta änder som fälldes av utsättaren rapporter­ades till oss. De flesta som fällts utanför utsättningsplatsen har rapporterats via Ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska Riksmuseet.
Förutom de deltagan­de markägarna har projektet haft stor hjälp av HS Jakt och Landskapsservice i Vittskövle och av Sveriges Yrkesjägareförening.
Forskningen finansieras av Naturvårdsverkets Viltforskningsmedel och Jägareförbundets forskningstjuga.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Svensk Jakt på Instagram

Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Samtidigt på JaktPlay

Etiketter