Nytt miljöprogram granskat av jägare

Jägareförbundet har flera synpunkter på förslaget till EU:s nya miljöhandlingsprogram. I ett remissvar ställt till miljödepartementet pekar man bland annat på bristerna i fågeldirektivet och det orimliga med en lagstiftning som innebär att frågor om viltförvaltning ska avgöras i domstol.

 

Jägareförbundet följer noga miljöarbetet inom EU. När man nu haft möjlighet att tycka till om förslaget till EU:s 7:e miljöhandlingsprogram Att leva gott inom planetens gränser har man inte missat chansen. Programmet sätter ramarna för allt miljöarbete inom unionen, från kommissionsnivå ner till svenska länsstyrelser.

Att miljölagstiftningen tillämpas enligt subsidiaritetsprincipen, det vill säga att inflytande ska utövas på så låg nivå som möjligt, är helt avgörande för att nå framgång inom miljöarbetet, skriver förbundet.

 

Beslut kan hamna fel

Och situationen kommer inte att bli bättre om det, som föreslås, ges utökade möjligheter till överklagande och därmed rättslig prövning av frågor som rör viltförvaltning. Som exempel på att det inte fungerar nämner Jägareförbundet överträdelseärendet som inletts mot Sverige när det gäller vargförvaltningen.

Förbundets vilt- och naturvårdsstrateg, Fredrik Widemo, som har fördjupat sig i programmet säger:


Fredrik Widemo

Det finns många goda ambitioner i programmet, men samtidigt kan man inte låta bli att befara att vissa förslag och beslut kan hamna riktigt fel. Framför allt tänker jag på förslag om att öka möjligheterna till rättslig miljöprövning av förvaltningsbeslut. Den svenska rovdjurspolitiken har redan gått in i väggen och håller på att haverera, just i och med att olika förvaltningsbeslut överklagats.

Självklart ska alla följa reglerna, men vi kan inte ha ett system där alla förvaltningsbeslut ska dras genom domstolar. En närliggande och mycket viktig fråga som tas upp i programmet är den så kallade subsidiaritetsprincipen, vilket innebär att alla beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå. Här ser vi återigen hur det gått helt fel när det gäller den svenska rovdjursförvaltningen, fortsätter Fredrik Widemo.

 

Följer utvecklingen

Jägareförbundet kritiserar också det otidsenliga fågeldirektivet som skrevs med utgångspunkt från artsammansättningen i de ursprungliga medlemsländerna. Trovärdigheten blir noll när arter som vitkindad gås och storskarv utesluts från jakt samtidigt arterna ökat kraftigt, anser Jägareförbundet. Istället måste direktiven revideras löpande, så att arter kan läggas till eller dras ifrån i samklang med viltstammarnas utveckling.

Man har också synpunkter på programmets skrivningar angående skogsbruk, där fokus på ett hållbart utnyttjande saknas. Förbundet anser också att frågan om invasiva arter får för litet utrymme i programmet.

Vi ser positivt på att man tar fram ett nytt miljöhanteringsprogram, men det är extremt viktigt att vi noga följer utvecklingen av programmet och att Sverige för vidare de lärdomar vi dragit om vad som krävs för att förvaltningen ska fungera i praktiken, avslutar Fredrik Widemo. 

 

Hela Jägareförbundets remissvar kan läsas här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay