Malin Karlsson – historisk stipendiat

Malin Karlsson, Västerbotten, är den första kvinnan som tilldelas våtmarksstipendiet sedan det instiftades för 12 år sedan.
I tisdags fick hon ta emot checken på 25.000 kronor.
– Det känns jättekul och omtumlande, säger hon.
Det blåste friskt vid Brånsjön utanför Vännäsby i tisdags och besökarna fick synbara bevis på att området är en minst sagt aktiv fågellokal.
Det är vid Brånsjöns naturreservat som Malin Karlsson, biolog vid länsstyrelsens naturvårdsenhet, har ägnat mycket tid åt att koordinera och projektleda en restaurering av en våtmark som var på väg att växa igen. Och restaureringen blev lyckad.
”Malin har haft en betydande roll”
Enligt våtmarksfondens ordförande Lars Ingelmark har Malin Karlsson haft en betydande roll i flera våtmarksprojekt i Västerbotten. I samband med stipendieutdelningen berättade han om varför Våtmarksfonden valde Malin som stipendiat.
– I de projekt Malin varit och är engagerad i ingår regelmässigt ett nära samarbete med markägare och företrädare för de areella näringarna. Med stor erfarenhet och vana har hon fått markägare med flera att förstå våtmarkernas stora värde för den biologiska mångfalden, som näringsfällor för renare vatten och landskapsbilden, säger Lars Ingelmark och fortsätter:
– Malin har med sitt stora engagemang haft en stor del i att man inom Västerbottens län så framgångsrikt kunnat driva ett flertal betydelsefulla miljövårdsprojekt – särskilt restaurering av goda våtmarksmiljöer.
Går till Islandsresa
Malin Karlsson blev inblandad i projektet med Brånsjön 2006. Sedan området blev reservat 1970 hade markerna, cirka 270 hektar, med åren börjat växa igen.
2010 antogs en skötselplan och över 100 hektar strandäng restaurerades genom avverkning, stubbfräsning och stängsling. Stora satsningar på att öka tillgängligheten för besökare gjordes också: parkering, skyltar och utkiksplatser byggdes. Ett antal kor går också omkring och betar i området.
Malin Karlsson menar att mycket av arbetet handlade om att jobba fram skötselplanen och sedan förankra den bland markägaren.
– Jag bistod också restaureringsprojektet med goda råd, och nu ska vi fortsätta sköta om Brånsjön, säger hon.
Stipendiet på 25 000 kronor kommer förmodligen gå till en Islandsresa.
– Det är fantastiskt roligt att få det här stipendiet, slutar hon.
Fakta
Våtmarksfondens och Ragn-Sells stipendium
Stipendiet instiftades av Våtmarksfonden och Ragn-Sells och delas ut till en person eller organisation som: ”utfört ett betydande och värdefullt arbete för att skapa våtmarker för fåglar av hög kvalité”.
Stipendiet delades ut första gången 2002. Stipendiet är avsett att för utbildning, forskning, studier eller resor. Valet av stipendiat görs av Fonden och Ragn-Sells gemensamt.
Stipendiet är på 25 tusen kronor och en av Våtmarksfondens litografier.
Våtmarksfonden
Våtmarksfonden är en stiftelse, som bildades 1995. I Fonden samarbetar Svenska Jägareförbundet, Sveriges Ornitologiska Förening (SOF), Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Världsnaturfonden (WWF). H.M. Konungen är Fondens höge beskyddare.
Initiativet togs av Svenska Jägareförbundet och grundade sig på att
70 procent av de våtmarker som fanns i Sverige i början av 1900-talet försvunnit genom dikningar och sjösänkningar av jordbruks- och skogsmark och genom tätorternas utbyggnad.
Skälen till bildandet av Fonden var också att uppnå större effekt i våtmarksarbetet med vårt lands främsta naturvårdsorganisationer och med insikt om den negativa trenden för våtmarksberoende arter både nationellt och internationellt.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.