Jägareförbundet: Viltet ska inte regleras genom svält

Jägareförbundet anser inte att rätten att utfodra vilt behöver regleras mer än den redan gör genom dagens lagstiftning. Foto: Jan Henricson

Viltstammarnas storlek ska regleras genom jakt, inte svält. Det skriver Jägareförbundet i sitt remissvar på jaktlagutredningens förslag om att begränsa rätten att utfodra vilt.

Svenska Jägareförbundet har nu lämnat sitt remissvar på jaktlagutredningens förslag om att begränsa möjligheten att utfodra vilt. För att sammanfatta det kort: förbundet tycker det är en onödig reglering som kommer att slå hårt mot viltet. De avarter av utfodring som finns kan regleras inom dagens lagstiftning.

God etik
Att viltet ska regleras genom jakt och inte svält är praxis i Sverige, skriver förbundet. På så sätt utnyttjas en förnyelsebar resurs, parallellt med att jägare och markägare står för en god etik med viltets bästa för ögonen.
Samverkan om ökad jakt kan långsiktigt pressa tillbaka skador orsakade av viltet. Men då behövs det mer samverkan och mindre regleringar, och inte tvärt om som jaktlagutredningen föreslår.
Vad gäller förslaget att åtelkameror endast ska omfattas av anmälningsplikt är Jägareförbundet positivt. Däremot anser man att registreringskostnaden som föreslås är alldeles för hög.

Inget särskilt vilt
Förslaget om att åtelkameror ska begränsas till att enbart användas till vildsvin får tummen ner. Det är helt enkelt inte möjligt att göra sådana avgränsningar, skriver Jägareförbundet.
Intresserade kan läsa hela Jägareförbundets remissvar genom att klicka på länken här intill.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev