Hallon – en underskattad viltvårdsväxt

Ett hallonsnår i en dikesren utgör ett utmärkt skydd för både hare och fältfågel. Foto: Bert Karlsson

Till svenskarnas egenheter har alltid hört ett visst mått av förakt för det enkla, inhemska, till förmån för det exklusiva, utländska.
Kanske är det därför som hallon rönt så ringa uppskattning som viltvårdsväxt.

Vår alldeles vanliga hallonbuske är nämligen en utomordentligt värdefull viltvårdsväxt. Klövviltet betar de späda bladen och bären eftertraktas av alla bär- och fröätare, däribland vi själva.

Sin viktigaste funktion fyller dock hallonriset som skyddsväxt, i synnerhet intill sjöar och vattendrag. Här hittar andhonorna skydd för sina reden. Hallonriset står visserligen inte emot räven men är en effektiv spärr mot trut och kråkfågel. Inte heller höken slår igenom hallonsnåren.

Även i jordbrukslandskapet spelar hallonriset en viktig roll som skyddsväxt. Både fasaner och rapphöns häckar med förkärlek i skydd av hallonris. I synnerhet om det växer ihop med nässlor. Även harhonan sätter gärna sin kull intill ett hallonsnår.
I skogsmiljö är hallonbusken en hyggesväxt, en så kallad pionjärart. Det dialektala namnet i Västerbotten är brandbär och det är inte så konstigt. Efter en skogsbrand kommer alltid hallonriset först.

Pionjärväxt
Solexponerade hyggen hör till de platser som fortast blir snöfria. Hit dras både orrhönor och tjäderhönor vid äggläggningstid. Även för dessa kan tillgången till skydd i form av hallonris påverka häckningsresultatet.

Hallon är en härdig, välanpassad växt som förekommer nära nog överallt i vårt avlånga land, till och med uppe i fjällen. Den är inte kräsen på jordmån. På väldigt torr och sandig jord blir dock hallonriset vanligen kortvuxet och klent. Mullrik jord är bäst.

Även om hallon räknas till pionjärväxterna är det inte alldeles lätt att på konstgjord väg etablera vilda hallon på nya platser. Ska man flytta hallon från exempelvis ett hygge till ett viltvatten gäller det att ta ordentliga tag och få med så stora jordklumpar som möjligt. Minst ett spadtag djupt! En traktorskopa kan vara ett bra hjälpmedel.
Hallon förökar sig både med frö och vegetativt med rotskott.

Fakta

Så sår du hallon
Samla in bär på sensommaren eller hösten. Bären ska vara så övermogna att de börjat falla ner från buskarna och tappat formen.
Använd sedan dessa bär som utsäde och så i rishögar, som arrangeras där de nya hallonbestånden önskas. Rishögarna förhindrar att bären blir uppätna av vilda djur och fåglar och såtekniken efterapar naturens eget sätt att ombesörja saken.
Sådden ska ske på sensommaren eller förhösten. Att skapa nya hallonbestånd genom sådd tar dock betydligt längre tid än plantering. Bästa tiden att flytta hallonplantor är sen höst eller tidig vår, medan växten ännu vilar.
Hallon svarar på gödsling. Både naturgödsel och handelsgödsel kan användas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay